Hlavní obsah

Polský kněz pohlavně zneužil 95 chlapců. Kvůli promlčení ale nejspíš unikne trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z největších pedofilních afér v Polsku odhalila prokuratura v Tarnobřehu v Podkarpatském vojvodství. Katolický kněz Stanislaw P. nejen v Polsku, ale i v zahraničí pohlavně v 11 farnostech zneužil minimálně 95 chlapců. Podle tamní prokuratury však nebude potrestán kvůli uplynutí promlčecí lhůty od zneužití.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Těžko pochopitelné je proto chování jeho nadřízených, kteří o jeho činech už od roku 1980 věděli, a proto jej překládali z jedné farnosti do druhé.

A paradoxně proto, že o jeho jednání neobeznámili ani policii, ani Vatikán, muž zařazený v církvi v posledních letech jako kněz-senior nejspíš nebude potrestán.

Prokuratura v Tarnobřehu, která vyšetřuje případ od roku 2020, sice vyslechla už přes 2000 svědků a sebrala usvědčující důkazy do 41 svazků, kvůli promlčecí lhůtě jej však musela zastavit.

To se však nelíbí dnes už dospělým obětem Stanislawa P. a proti verdiktu prokuratury se odvolali.

Podle mluvčího tamní prokuratury Mieczyslawa Sienického však začalo trestní stíhání proti třem biskupům z místní diecéze, kteří byli nadřízenými Stanislawa P. a napomáhali mu v páchaní pedofilních činů.

Trpká zpráva o zneužívání dětí v Polsku: třetiny případů se dopustili kněží

Evropa

Papež si zve polské biskupy na kobereček. Proti zneužívání neděláte dost, varuje

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám