Hlavní obsah

Polsko má nejvíc kněží za tisíc let. Věřících však stále ubývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sousední Polsko má v současnosti nejvíce kněží v tisíciletých dějinách katolické církve v zemi – téměř 35 tisíc. Přestože k armádě duchovních patří ještě přes 16 tisíc řeholních sester a kolem 2,6 milionu dobrovolníků působících ve strukturách církve, věřících v zemi, která má 37,7 milionu obyvatel, je rok od roku méně.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zlacený krucifix. Ilustrační foto

Článek

Analýza „Církev v 2023 roce v Polsku“, kterou připravila Katolická informační agentura (KAI) a v úterý o ní informovala televize Polsat, také uvádí, že „v roce 2015 pravidelně chodilo na bohoslužby, zpovědi a další církevní obřady 55 procent obyvatel, ale dnes je to již jen 23 procent“.

Foto: Profimedia.cz

Zbožní Poláci v dubnu 2023 uspořádali pochod za uchování odkazu papeže Jana Pavla II., který pocházel z Polska

Církev ignorovalo v roce 2015 celkem 18 procent Poláků, v současnosti je to podle zmíněné analýzy 38 procent. Jde především o mládež: na otázku, co právě ona očekává od katolické církve, 26 procent lidí do 25 let odpovědělo, že nic.

„Co Polák, to katolík“ už neplatí

Mýtus „co Polák, to katolík“ však padl už dříve. Podle týdeníku Newsweek v roce 2015 věřilo v Boha už jen 56 procent Poláků.

„Katolická církev v Polsku má dlouhodobé problémy, se kterými si neumí poradit. I proto narůstá počet vystupujících z jejích řad (apostazie), kněžské semináře zejí prázdnotou a děti ze základních škol se hromadně odhlašují z výuky náboženství,“ upozornil server Onet.pl.

„Právě nejmladší generace Polek a Poláků se cítí být nejméně spojená s institucemi katolické církve a tak se k nim i chová,“ dodal.

Polští kněží si objednali prostituta. Když zkolaboval, nechtěli k němu pustit záchranku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám