Hlavní obsah

Polsko do 10 dnů přijde o peníze z evropských fondů kvůli pokutám za Turów

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise zahájila kompenzační proceduru, aby odečetla nezaplacené polské pokuty za rozšíření dolu Turów, uvedl mluvčí Evropské komise Balasz Ujvari. V úterý komise zaslala oznámení polským autoritám. Odečtení chce Komise provést do deseti dnů.

Foto: David Modrý, ČTK

Hnědouhelný důl a elektrárny v Turówě

Článek

Je to poprvé, co Komise použije tento nástroj, jedná se tedy o precedens. Kompenzace zahájí na částce 15 milionů eur, pokuta ale dosáhla až 60 milionů.

„Provedením započtení Komise plní svou zákonnou povinnost vybírat finanční sankce uložené Soudem v souladu s jeho nařízením ze dne 20. září 2021," dodal Ujvari.

Pokuty Polsku uložil Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) ve sporu s Českou republikou o dolu Turów na česko-polských hranicích. Soud uložil Polsku pokuty ve výši 500 tisíc eur denně. Od 20. září 2021 do 17. ledna 2022 Polsko obdrželo tři platební výměry, ani jednou však nezaplatilo.

Peníze dorazily. Česko stáhlo žalobu na Polsko kvůli dolu Turów

Domácí

Premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že spor s Českem je u konce a že se proti odečtům odvolá, ale stanovisko Evropské komise je jasné.

Stažením žaloby ze strany České republiky k SDEU řízení končí, ale pokuty, které narostly od 20. září, bude muset země zaplatit.

Česko podepsalo s Polskem dohodu o Turówu. Praha šla na kompromis

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám