Hlavní obsah

Polské prázdniny s armádou. Mladí za výcvik dostanou 35 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polské ministerstvo obrany připravuje na letošní léto takzvané prázdniny s armádou. Zájemci z řad čerstvých maturantů ještě před nástupem na vysokou školu nebo do zaměstnání budou moci během jednoho měsíce absolvovat základní vojenský výcvik. Nebude je to nic stát, a navíc dostanou odměnu 6 000 zlotých (35 000 Kč), informoval týdeník Wprost.pl.

Foto: Profimedia.cz

Polský voják na hlídce na běloruské hranici

Článek

„Myslím, že lepší absolvovat takový výcvik než být na brigádě v kavárně či restauraci. Kromě znalostí mladí lidé zároveň získají slušnou finanční odměnu na úrovni minimální mzdy v armádě,“ uvedl podle týdeníku polský ministr obrany Waldemar Kosiniak-Kamysz. Představitelé armády zároveň netají, že absolvování výcviku je aktivní přípravou, jak se stát vojákem v záloze.

Polská armáda podle TVN24.pl má v současnosti 134 000 profesionálních vojáků a 34 300 dobrovolníků – vojáků teritoriální obrany (WOT). Kromě toho se Poláci mohou hlásit do dobrovolné základní vojenské služby (DZSW).

Byla zřízena po napadení sousední Ukrajiny Ruskem a v současné době ji prodělává na 14 500 lidí. Vojenský výcvik v jejím rámci od začátku letošního roku absolvovalo téměř 6 000 dobrovolníků a do konce roku 2024 jich má být celkem do 30 tisíc.

Polská armáda svolává k odvodovým komisím čtvrt milionu mužů a žen

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám