Hlavní obsah

Polovina dospívajících Němců si není jista, zda byl Hitler diktátor

– Berlín

Zhruba polovina mladých Němců si není jistá, zda byl nacistický režim diktátorským. Ještě víc jich potom tápe při hledání odpovědi na dotaz po povaze socialistického režimu v bývalém východním Německu. Prokázala to studie berlínské Svobodné univerzity, informovaly agentura DPA a server Local.de.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Článek

„Je to šokující,“ komentoval výsledky výzkumu Klaus Schröder. Shrnující zprávu s kolegy nazval Pozdní vítězství diktatury?

Výzkumníci se dotazovali více než 7 500 německých školáků ve věku okolo 15 let na vlády, které v minulosti řídily Německo. Asi jen polovina adolescentů bez váhání uvedla, že nacistický režim byl diktaturou, a pouhá třetina si to samé myslela o komunistickém režimu v bývalém východním Německu.

Ani o režimu v bývalém západním Německu nemá nová generace příliš ponětí. Jen polovina dotázaných uvedla, že to byl demokratický systém. Žáci ale možná netuší, co znamenají pojmy demokracie či diktatura, protože jen asi 60 procent uvedlo, že současný systém je demokratický.

Nejlépe si vedli studenti v bývalých východoněmeckých spolkových zemích Durynsku a Sasku-Anhaltsku. Naopak nejhůře odpovídali žáci v západní zemi Severní Porýní-Westfálsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám