Hlavní obsah

Polky dostávaly za účelové sňatky s Nigerijci 3000 eur

Katovice

Prokuratura v polských Katovicích obžalovala 31člennou skupinu, která za poplatek 5000 eur (skoro 129 000 korun) zprostředkovávala Nigerijcům sňatky s Polkami, aby tak dostali trvalé povolení k pobytu v zemi EU. Informovala o tom agentura PAP.

Foto: Profimedia.cz

Polská policie při zatýkání (ilustrační foto)

Článek

Vyšetřovatelé odhalili, že v letech 2005 až 2007 bylo uzavřeno na dvacet manželství. Jedna z obžalovaných Polek se za cizince pro peníze stihla vdát hned dvakrát.

Hlavními organizátory podvodných sňatků byli čtyři Nigerijci a čtyři Poláci. Nigerijci mezi svými známými a příbuznými rozšiřovali informace o tom, že jim mohou zařídit manželství v Polsku. Sami je také uzavřeli.

Starali se také o formality spojené se svatbou. Poláci zase hledali ženy, které by byly ochotné si za finanční odměnu vzít cizince.

Polky za svatbu s cizincem dostávaly odměnu ve výši 3000 eur ve třech splátkách. "Šlo o ženy v těžké situaci, částka, jakou dostaly, pro ně byla vysoká," řekla mluvčí katovické prokuratury Marta Zawadová-Dybková.

Nigerijci velmi často usilují o sňatek s ženami z Evropské unie, aby v ní získali trvalý pobyt. Největší zájem ovšem mají o Británii, kde je velká nigerijská komunita. Mnozí si však berou i ženy z jiných afrických zemí, jejichž obyvatelé mají snazší přístup do dalších zemí, jako je JAR.

Mnozí tito Nigerijci ale mají doma manželku, protože v mnoha afrických státech si muž může vzít tolik žen, kolik uživí. Většinou se o tom nevydávají ani doklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám