Hlavní obsah

Policistovi v civilu ruply v Berlíně nervy. Klimatické extremistce potřel obličej její barvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v úterý skupina klimatických extremistů potřísnila barvou sídlo spolkového kancléře Olafa Scholze v srdci Berlína, jednomu z policistů v civilu došla trpělivost a použil sílu. Jedné z aktivistek rozetřel po obličeji její oranžovou barvu. Případ se vyšetřuje kvůli podezření z policejního násilí.

Policisté zasahují proti klimatickým extremistům před kancléřstvím v BerlíněVideo: AP

 
Článek

V úterý ráno klimatičtí radikálové počmárali kancléřství nápisem „Olaf lže“. Na místo rychle dorazili muži zákona v civilu, kteří se je snažili vytlačit, napsal list Bild.

Videozáznam zachycuje, jak policisté klimatické radikály opakovaně odvádějí od budovy. Ti však neuvažovali o tom, že by to zabalili, protože byli zpočátku v přesile.

„Začíná hra na kočku a myš. Znovu a znovu se mladé ženy chápají štětců a barev a zkoušejí to dál. Neustále dochází k potyčkám,“ popisuje Bild.

Foto: AP

Policisté zasahují proti klimatickým aktivistům před kancléřstvím v Berlíně

Jeden z policistů byl obzvlášť drsný. Nejdříve srazil k zemi jednu mladou ženu, pak druhou. Pak popadl jeden ze štětců a rozetřel jí oranžovou barvu po obličeji.

Berlínská policie ve středu Bildu potvrdila, že šlo o kolegu v civilu. Nyní je vyšetřován pro podezření z napadení při výkonu služby. V závislosti na výsledku vyšetřování se bude zvažovat případné disciplinární řízení.

Šetří se i druhý incident

„Dosud byla všechna řízení, v nichž byli naši kolegové diskreditováni a byla jim vytýkána údajně nezákonná opatření, pravomocně zastavena. Uvidíme, zda tomu tak bude i v tomto případě,“ řekl Benjamin Jendro, mluvčí policejních odborů (GdP).

Připomněl mnohaměsíční takřka každodenní mimořádné nasazení strážců v německé metropoli při akcích hnutí Poslední generace při blokování dopravy, útocích na umělecká díla a veřejné demolování jako například pomalování Braniborské brány, jednoho z nejproslulejších symbolů hlavního města.

Zemský kriminální úřad v Berlíně vyšetřuje i druhý případ možného policejního násilí pro podezření z ublížení na zdraví v souvislosti s výkonem funkce.

Video zveřejněné na sociální síti X ukazuje policistu, který zezadu strčil do jedné radikálky, a mladá žena spadla přímo na obličej.

Lufthansa se domáhá odškodnění od klimatických extremistů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám