Hlavní obsah

Policisté pomohou na Slovensku s odstřelem nebezpečných medvědů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenští policisté budou moci zastřelit medvěda, pokud se šelma dostane do obydlených míst a bude ohrožovat obyvatele. Na novém postupu se v pondělí domluvili ministři vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) a Tomáš Taraba (Slovenská národní strana) a měl by být připravený do konce ledna.

Foto: Envato Elements

Medvěd hnědý (ilustrační foto)

Článek

Policie nebude zasahovat, pokud medvěd nebude agresivní. Omezí pouze prostor, aby nedošlo ke střetu člověka s medvědem. „Máme právo eliminovat medvědy v zástavbě. Pokud někdo nahlásí na čísle 112 výskyt medvěda v intravilánu obce, tak tam nebudeme muset posílat jen zásahový tým, ale na místo bude okamžitě přivolána policie,“ uvedl Taraba.

V případě, že medvěd bude nebezpečný a útočný, budou přivoláni myslivci a v součinnosti s policií ho na místě usmrtí. „Pokud medvěd nebude vykazovat normální chování a policie bude mít na místě přiměřené vybavení, tak bude na základě výjimky zasahovat i ona,“ dodal ministr životního prostředí. Ministr rovněž chce, aby okresní úřady rychleji vydávaly výjimky na odstřel medvěda.

Ministr vnitra Šutaj Eštok potvrdil, že policie má pohotovostní útvary, které mají zbraně použitelné i na medvědy. „Nový systém bude efektivní, jednoduchý a rychlý,“ dodal ministr vnitra.

Podle vědců žije na Slovensku asi 1200 medvědů. Nejvíce na středním Slovensku. Někteří z nich ztratili přirozenou plachost a přibližují se k lidských obydlím. Zvíře je chráněno a jeho odstřel není povolen.

Probuzený medvěd na Slovensku zaútočil na člověka

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám