Hlavní obsah

Policie vzdala pátrání po turistech ztracených při sesuvu půdy ve Švýcarsku

Policie vzdala v sobotu pátrání po osmi lidech, kteří se ztratili během rozsáhlých sesuvů půdy v údolí Val Bondasca na jihovýchodě Švýcarska. Na túru do hor se vydali v osudnou středu, kdy se dala do pohybu masa kamení a zavalila vesnici Bondo podle odhadu čtyřmi milióny kubických metrů kamení a bahna.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Pohled na sesuv v Bondu

Článek

Do pátrání po čtyřech Němcích, rakouském manželském páru a dvou Švýcarech se zapojily desítky záchranářů a policistů s cvičenými psy i vrtulníky vybavené termokamerami. Záchranáři nasadili i speciální přístroj na vyhledávání mobilních telefonů v naději, že jim pomůže pohřešované turisty v mase bahna najít. Pátrání bylo marné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řítící se masa na švýcarskou vesnici BondoVideo: Reuters

Navíc se masa kamení dala v pátek opět do pohybu. Naděje, že by někdo z pohřešovaných mohl být nalezen živý, jsou minimální.

„Bylo proto rozhodnuto, že pátrání po pohřešovaných se ukončí,“ uvedla Sandra Scianguettaová, mluvčí policie kantonu Graubünden.

Turisté byli v chatě Sciora a rozhodli se k sestupu dvě hodiny před mohutným sesuvem. Bahno a kameny se ve středu s hřmotem sesuly z hory Piz Cengalo vysoké 3369 metrů do údolí a zničily vše, co měly v cestě, včetně čtyř domů v Bondu.

Reklama

Výběr článků

Načítám