Hlavní obsah

Poláci zahánějí vodkou chmury i covid-19

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za uplynulých dvanáct měsíců, od října 2019 do listopadu 2020, Poláci utratili za alkohol 39 miliard zlotých (234 miliard Kč), což je v meziročním srovnání o 2,5 miliardy zlotých (15 miliard Kč) víc.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Během smutného období pandemie se v Polsku prodalo podstatně víc vodky, rumu, ginu a whisky. Část obyvatel totiž soudí, že pravidelná konzumace tvrdého alkoholu pomáhá zažehnat nejen chmury, ale i nákazu covidem-19,“ informoval portál natemat.pl.

„Pravda je ale taková, že koncentrovaný alkohol je mimořádně špatným lékem. Nejenže nevypaluje koronavirus, ale také oslabuje imunitu a činí ji tak lehko napadnutelnou,“ upozornil Marcin Wojnar z varšavské Lékařské univerzity.

Epidemie v Polsku se vymkla kontrole. Zdravotnictví kolabuje a vláda to tají

Evropa

Podobně jako v jiných zemích Polsko chtělo omezit večerní prodej alkoholu a noční úplně zakázat. Návrh se však neujal. Vládní Právo a spravedlnost (PiS) dostala od regionálních politiků varování, že jakýkoli zákaz prodeje vodky bude voliči vnímán jako neodpustitelný.

Reklama

Výběr článků

Načítám