Hlavní obsah

Poláci stojí ve frontě na uhlí týden i déle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř čtyři miliony polských domácností topí uhlím. Zejména lidé na venkově se obávají, zda budou mít na podzim a v zimě čím přiložit do kamen.

Foto: Kuba Stezycki, Reuters

Fronta před dolem Bogdanka, lidé zde čekají na uhlí i několik dní.

Článek

Přestože Polsko ročně vytěží přibližně 54 milionů tun černého uhlí, pouze sedm milionů z nich je vhodných pro použití v domácnostech. Dalších 15 milionů tun se musí ročně dovážet, z toho osm milionů tun z Ruska.

Po embargu na dovoz ruského černého uhlí se Polsko snaží importovat tuto strategickou surovinu z jiných zemí, ale není to snadné. Na místním trhu tudíž panuje panika a navzdory stále rostoucím cenám je poptávka po něm stále nekontrolovatelná.

Spali a jedli v autech

Jednou z možností, jak sehnat palivo na topení, je koupit si ho přímo v dole, a to dokonce levněji než v uhelných skladech. Důl Bogdanka u Puchaczowa v Lublinském vojvodství na východě země produkuje 5–6 milionů tun černého uhlí ročně. Většinu z nich dodává do tepelných elektráren v regionu a omezené množství přislíbil místním.

Člověče, vzpamatuj se, vyzývá Tusk Kaczyńského kvůli plynu

Zahraniční

„Po oznámení této informace se na silnici vedoucí k dolu vytvořily několikakilometrové fronty stovek nákladních aut, traktorů a dodávek. Řidiči spali a jedli ve vozidlech a potřebu vykonávali v okolních kukuřičných polích. Ti, na které se dostalo nyní, čekali ve frontě přesně týden,“ uvedla televize TVN24 s tím, že ti, kteří přišli později, budou muset počítat se dvěma týdny.

„To, co se nyní děje, přesahuje všechny meze představivosti. Pamatuji si dobu komunismu, ale ani ve snu mě nenapadlo, že by mohlo přijít něco horšího,“ řekl TVN24 Artur z 30 kilometrů vzdáleného Świdniku, který sem přijel v naději, že se mu na zimu podaří sehnat „potravu“ pro kamna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám