Hlavní obsah

Člověče, vzpamatuj se, vyzývá Tusk Kaczyńského kvůli plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská státní plynárenská společnost (PGNiG) oznámila podnikům, že od začátku příštího roku zvýší ceny plynu 12krát až 15krát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Donald Tusk

Článek

„To je třikrát více než například ve Francii, Německu nebo Španělsku. Stovky nejlepších polských podniků nepřežijí tento kámen na krku, což existenčně ovlivní armádu lidí, kteří v nich pracují. Člověče, vzpamatuj se a udělej něco, aby se to nestalo,“ vyzval v sobotu v Lodži Donald Tusk (65), expremiér a šéf opoziční Občanské platformy, předsedu vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského (73), uvedla televize Polsat.

Distributoři se chlubí rekordními zisky

„PGNiG se chlubí, že v prvním pololetí letošního roku dosáhla rekordního zisku 4,84 miliardy zlotých (přes 25 miliard korun), což je dvojnásobek oproti zisku za celý loňský rok. Další zvyšování cen plynu, a to tak drastické, bude znamenat, že je nebude mít kdo platit,“ varoval Tusk.

Česko má pech. Druhé předsednictví, druhá energetická krize

Ekonomika

Současně uvedl, že již nejde o boj mezi opozicí a vládnoucí stranou. „Řeknu to brutálně, k čemu nám bude vítězství v parlamentních volbách příští rok, když celá země skončí na kolenou po tsunami vyvolané PiS,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám