Hlavní obsah

Poláci nechtějí sedět s politiky u svátečního stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poláci jsou pohostinní lidé, kteří během svátků zvou k prostřenému stolu nejen příbuzné, ale i přátele a známé. Vzhledem k tomu, že mezi známé jsou zvyklí řadit i čelné představitele státu, zjišťoval průzkum, kterého politika by občané pozvali k velikonočnímu stolu. Odpovědi politiky jistě nepotěšily. Nejvíc - 41 procent dotázaných - uvedlo, že žádného.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Průzkum provedla agentura SW Research pro týdeník Wprost. Druhou nejčastější odpovědí byl premiér Donald Tusk. Pouze necelých patnáct procent Poláků by si ho dokázalo představit u svátečního stolu. O desetinu procentního bodu za Tuskem skončil maršálek Sejmu Szymon Holownia.

Pod stupni vítězů skončil s 9,6 procenta hlasů donedávna nejvlivnější polský politik a vůdce strany Pravo a Spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński.

V první desítce kandidátů na hosta u společného stolu se s 5,7 procenty umístil ministr obrany a šéf lidovců Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Těsně za ním skončil vícemaršálek Sejmu a lídr polské Lewice Wlodzimierz Czarasty s 4,6 procenty.

Překvapením je, že se v nejlepší desítce neumístil polský prezident Andrej Duda, který je u moci už devět let a příští rok končí své druhé a zároveň poslední volební období.

V Evropě začalo předválečné období, nepřeháním, varoval Tusk

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám