Hlavní obsah

Podnapilý pilot chtěl letět do Chicaga s boeingem plným lidí

Novinky, ČTK, aš, ABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie obvinila pilota společnosti United Airlines Erwina Vermonta Washingtona z toho, že chtěl v pondělí v poledne podnapilý řídit stroj Boeing 767 se 124 pasažéry a jedenácti členy posádky na palubě. V noci na středu o tom informovala agentura AP.

Foto: Archiv, Právo

Terminál v Heathrow

Článek

Jednapadesátiletý pilot Erwin Vermont Washington byl zastaven v poslední chvíli, když už prošel dobavovací branou a byl v letadle. Jeden z jeho kolegů si všiml, že je v podroušeném stavu a upozornil na něj. Washington přitom měl pilotovat boeing letící z Heathrow do Chicaga.

Letiště let zrušilo a pasažéři odletěli jinými spoji.

Podle vyšetřovatelů měl pilot v krvi alkoholu. Kolik alkoholu ale Washington vypil, nebylo zveřejněno. Podle britských zákonů nesmí mít pilot v těle více než 20 mikrogramů alkoholu na sto mililitrů krve, což je 0,2 promile. To odpovídá přibližně malému pivu.

Aerolinky v úterý oznámily, že pilota, který byl úterý propuštěn na kauci, postavily mimo službu. Mluvčí United Airlines Megan McCarthyová řekla, že společnost má přísná pravidla k pití alkoholu a že v žádném případě netoleruje jejich porušování.

Soud je naplánován na 20. listopadu, pokud bude Washington uznán vinným, hrozí mu až dvouleté vězení.

Washington je už třetím pilotem, který v posledním roce doplatil na zpřísnění pravidel bezpečnosti v Londýně, který snížil tolerovanou hladinu alkoholu. Předchozím byl v květnu pilot American Airlines, který měl letět do Chicaga a loni v říjnu pilot United Airlines. 

Reklama

Výběr článků

Načítám