Hlavní obsah

Podmínka za pomalování Biľakovy busty

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Krajský soud v Prešově odmítl ve středu odvolání v případě pomalování busty bývalého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka rudou barvou. Košičtí aktivisté Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz byli odsouzeni okresním soudem ve Svidníku za přečin poškozování cizí věci ke dvouměsíčními podmíněnému trestu s odkladem na 18 měsíců a uhrazení škody ve výši 80 eur (téměř 2200 korun).

Takhle pomník bezprostředně po jeho odhalení poškodili výtvarníci Peter Kalmus a Ľuboš Lorenc.

Článek

Mluvčí prešovského soudu Ivana Petrufová pro deník Korzár potvrdila, že rozsudek je pravomocný.

„Podobný rozsudek jsem očekával, protože ho vynesla bývalá členka komunistické strany,“ nechal se slyšet Kalmus okamžitě po vynesení verdiktu. Právní zástupce obou aktivistů Daniel Lipšic podá dovolání k nejvyššímu soudu. Pokud neuspěje, chce se obrátit k ústavnímu soudu a k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Stíhání dvojice výtvarníků za poškození busty Biľaka bude na Slovensku pokračovat

Evropa

Případ začal v roce 2015, kdy oba Košičané natřeli rudou barvou nově odhalenou Biľakovu bustu v obci Krajná Bystrá v okresu Svidník, kde se pozdější vysoký komunistický funkcionář narodil. Bustu zde nechala instalovat Komunistická strana Slovenska. Kalmus s Lorenzem napsali na památník rovněž slovo „sviňa“. Aktivisté označili za absurdní a zvrácené, že se na Slovensku staví pomník zločinci a vlastizrádci. [celá zpráva]

Na Slovensku kladivem rozbili pomník Vasila Biľaka

Evropa

Biľak byl jedním ze signatářů takzvaného zvacího dopisu, který se stal formálním zdůvodněním invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Zemřel v roce 2014 ve věku 96 let. Nikdy nebyl odsouzen. Soudní proces byl v roce 2011 zastaven.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám