Hlavní obsah

Podezřelý z vraždy Litviněnka chce být ruským prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Do prezidentských voleb v Rusku by se příští rok mohl zapojit i nečekaný kandidát. O post hlavy státu totiž projevil zájem Andrej Lugovoj, kterého britský Scotland Yard podezírá z otravy emigranta Alexandra Litviněnka radioaktivním poloniem. Lugovoj se v posledních dnech rozhodl pro politickou kariéru a stal se dvojkou na volebním seznamu radikální Liberálnědemokratické strany Ruska (LDPR).

Článek

Lugovoj na kandidátce do Státní dumy figuruje hned za lídrem strany Vladimirem Žirinovským, třetím ze stovek kandidátů je Žirinovského syn.

"Já, jako každý občan Ruské federace, bych se chtěl stát prezidentem," prohlásil na tiskové konferenci s úsměvem Lugovoj, kterého ale vzápětí přerušil předseda LDPR Žirinovskij s tím, že takovou otázku musí nejprve vyřešit stranický sjezd.

Zvolením do parlamentu si zajistí imunitu

O vydání Lugového k soudu neúspěšně žádá Velká Británie. Zvolením v parlamentních volbách by si zajistil poslaneckou imunitu. Je přitom velmi pravděpodobné, že LDPR v prosincových volbách do dolní komory ruského parlamentu, uspěje.

"K čemu je mi imunita? Na ruském území nejsem stíhán," bránil se byznysmen a někdejší pracovník ruské tajné služby názorům novinářů, že právě nedotknutelnost je jeho hlavním politickým cílem.

Pro Brity možná vrah, pro Rusy pouze svědek

V ruském vyšetřování loňské Litviněnkovy otravy Lugovoj figuruje jako pouhý svědek, závěry britského vyšetřování Moskva neuznává. Politický emigrant, kritik prezidenta Vladimira Putina a někdejší ruský zpravodajský důstojník  Alexander Litviněnko byl za dosud ne zcela vyjasněných okolností loni otráven radioaktivním poloniem 210.

Podle britského vyšetřování za jeho smrtí stál právě Lugovoj, ruská strana nepřímo obviňuje někdejšího oligarchu a nynějšího emigranta Borise Berezovského, se kterým Litviněnko spolupracoval.

Žirinovskij, známý svými ostrými protizápadními výroky, v pondělí Lugového označil za bojovníka, který stál "na ostří konfliktu mezi Ruskem a jeho historickým protivníkem" USA a Velkou Británií.

Někteří ruští politici, například šéf zahraničního výboru Dumy Konstantin Kosačev, už kandidaturu Lugového v prosincových volbách označili ze strany LDPR za velmi chytrý tah. Straně to prý může přinést hlasy velké skupiny protizápadně naladěných ruských voličů.

Reklama

Související články

Bývalý ruský agent Litviněnko zemřel

V londýnské nemocnici zemřel ve čtvrtek pozdě večer bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, jehož stav se ve čtvrtek výrazně zhoršil poté, co prodělal infarkt....

Výběr článků

Načítám