Hlavní obsah

„Pod deset vteřin se to nepočítá.“ Italský soud omilostnil školníka, který osahával studentku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlnu pohoršených reakcí vyvolalo v Itálii rozhodnutí soudu omilostnit 66letého školníka Antonia Avolu, který loni v dubnu osahával ve škole 17letou studentku. Státní zástupce pro muže požadoval trest odnětí svobody v délce tři a půl roku za sexuální napadení, jelikož ale incident „trval méně než 10 sekund“, soud jej zprostil obžaloby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O „desetisekundovém pravidlu“ informuje například britská zpravodajská televize BBC. Muž se k činu doznal, šlo však podle něj pouze o „vtip“. „Lásko, víš, že jsem si dělal legraci,“ řekl školník dívce, když se na něj po osahávání otočila.

Dívka popsala, že těsně před incidentem šla s kamarádkou po schodech, kde jí zničehonic spadly kalhoty a Avolova ruka se dotkla jejích hýždí.

Italský soud rozsudek vynesl minulý týden. Od té doby se na sociálních sítích stal hitem hashtag „palpata breve“, což se do češtiny dá přeložit jako „krátké osahávání“. To teď používají místní influenceři a mladí lidé ve svých videích, aby na „absurditu“ rozhodnutí soudu upozornili.

Dlouhých deset vteřin

Jak BBC poznamenala, tato videa jsou často nepříjemná a ukazují, že deset vteřin může být pro člověka daleko delších, než se na první pohled může zdát.

„Kdo rozhodl, že 10 sekund není dlouhá doba? Kdo počítá vteřiny, zatímco vás někdo obtěžuje?“ zeptal se řečnicky na TikToku Francesco Cicconetti. „Muži nemají právo dotýkat se ženských těl. Ani na vteřinu, natož na pět nebo deset sekund,“ dodal.

Francesco dále uvedl, že rozhodnutí soudu zprostit Avolu viny ukazuje, jak moc je sexuální obtěžování v italské společnosti normalizované.

Video na Instagram vložila pod svojí přezdívkou i uživatelka Freeda. „Tento rozsudek je absurdní. Doba trvání obtěžování by neměla snižovat jeho závažnost,“ napsala v příspěvku.

Avola byl osvobozen s tím, že se jednalo pouze o „trapný manévr bez chtíče“, jak incident podle BBC italský soud nazval.

„Soudci rozhodli, že si dělal legraci? No, pro mě to teda žádný žert nebyl,“ citoval místní deník Corriere della Sera studentku, kterou muž osahával. „(Avola) ke mně přistoupil zezadu, aniž by cokoli řekl. Strčil mi ruce do kalhot a pod moje spodní prádlo,“ dále vysvětlila.

„Osahával mi zadek. Pak rukou potáhl nahoru a zranil mě v intimních partiích. Pro mě to není žádný vtip. Takhle by starý muž neměl ‚žertovat‘ s teenagerem,“ pokračovala. „Těch pár vteřin bylo víc než dost na to, abych pocítila, že na mě sahá,“ uzavřela s tím, že se „asi zmýlila“ v institucích, kterým dříve věřila.

Začal italský herec

Úplně první video k tématu zveřejnil italský herec Paolo Camilli, pak následovaly tisíce dalších lidí. Je mezi nimi i nejznámější italská influencerka Chiara Ferragniová, která má na Instagramu téměř 30 milionů sledujících.

Podle nedávné zprávy evropské Agentury pro základní práva (FRA) až 70 procent Italek podobný incident nenahlásilo. „Budou mít pocit, že nahlásit zneužívání se jim prostě nevyplatí. Je to však důležité, protože mlčení chrání agresory,“ stojí ve zprávě.

Český lékař, jenž v Koreji údajně osahávat hygieničku, dostal pokutu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám