Hlavní obsah

Počet uprchlíků, kteří připluli do Řecka, klesl o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Příliv uprchlíků do Řecka klesl v listopadu o polovinu ve srovnání s říjnem. Podle úterní zprávy evropské agentury na ochranu unijních hranic Frontex jich do země dorazilo minulý měsíc kolem 108 000. Meteorologické podmínky pro přeplouvání Egejského moře z Turecka na řecké ostrovy jsou v tuto dobu stále méně příznivé.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Dobrovolníci na řeckém ostrově Lesbos pomáhají příslušníkům tří kurdských rodin po plavbě z Turecka

Článek

Frontex také uvádí, že od ledna do listopadu zaregistrovaly úřady nelegální vstup 1,55 miliónu běženců na území Evropské unie. Celkový počet imigrantů je ale nižší, protože mnozí byli zapsáni dvakrát, upozornila agentura Reuters.

Od ledna do listopadu přišlo do Řecka 715 000 uprchlíků, což je 16násobek ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce. Většinu přistěhovalců tvoří Syřané, po nich následují Afghánci a Iráčané.

Počet běženců na italské trase proti loňsku klesl

Podle Frontexu počet osob připlouvajících na lodích z Libye do Itálie opět klesl minulý měsíc ve srovnání s říjnem na 3200 lidí, čímž celkový počet běženců na této trase za 11 měsíců stoupl na 144 000. Je to ale o deset procent nižší číslo než za stejné období v roce 2014. Uprchlíci většinou pocházejí z Eritreje a Nigérie.

Po takzvané balkánské trase, tedy po opuštění Řecka a následné cestě přes Makedonii a Srbsko, dorazilo opět do EU, respektive Maďarska nebo Chovatska 164 000 běženců. Ve srovnání s říjnem jde o pokles o pětinu. Za období od ledna do listopadu v tomto úseku byl zaregistrován příchod skoro 667 000 uprchlíků, což představuje 22násobný nárůst oproti stejnému období loni.

Reklama

Související témata:

Související články

Zřizuje se fond na vzdělávání azylantů

V Česku začne v brzké době fungovat fond na pomoc uprchlíkům. Přispívat do něj mají firmy. Finance půjdou na vzdělávání dětí uprchlíků, výuku češtiny...

Výběr článků

Načítám