Hlavní obsah

Po mírné zimě hrozí invaze komárů, varují vědci

Střední Evropu zachvátí invaze komárů, varují vědci z Centra pro výzkum biodiverzity a klimatu ve Frankfurtu nad Mohanem. Je to důsledek letošní velmi mírné zimy, která pomohla tomuto hmyzu přežít. Kromě toho se do našich zeměpisných šířek dostanou i druhy, obvyklé pro jižní oblasti. Je to například komár tygrovaný, který přenáší západonilskou horečku a horečku dengue.

Foto: James Gathany/Center For Disease Control/Handout, Reuters

Kvůli mírné zimě nás čeká invaze komárů, tvrdí vědci.

Článek

„Mírná zima komárům nahrává,“ uvedl Sven Klimpel z Centra pro výzkum biodiverzity a klimatu. Jejich spící vajíčka jsou v zimních měsících citlivá na extrémně chladnou vodu. Letos ovšem mrzlo minimálně a mrazy nebyly tak silné, aby voda v rybnících, jezerech a tůních promrzla natolik, aby vajíčka nepřežila.

Stačí pár dnů s teplotami kolem deseti stupňů a komáří larvy se vylíhnou, tvrdí Klimpel. Čeká nás tak mnohem intenzivnější invaze krvelačného hmyzu, než jaká by nastala po běžné zimě.

Vědci současně varují před komáry z tropických oblastí. Právě klimatické změny těmto druhům pomáhají zdomácnět na severu. Je to například komár tygří. Jeho původním domovem je jižní Čína a jižní Japonsko.

Odborníci se domnívají, že se po světě šíří prostřednictvím pozemní dopravy zboží a svědčí mu změna klimatu. Komáři totiž nejsou příliš zdatní v létání, doletí maximálně několik set metrů. K nakladení vajíček jim ale stačí jen malé množství vody. Jakmile se však někde usadí, je jen obtížné je vyhubit.

Komár tygří se už před dvěma lety objevil na jihu Moravy a jeho výskyt hlásí na 25 míst v Dolním Sasku a na východě Vestfálska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám