Hlavní obsah

PiS počítá s rychlým návratem k moci. Pomoci má vlastní televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strana Právo a spravedlnost (PiS), která před třemi a půl měsíci vyhrála v Polsku parlamentní volby, aby poté skončila v opozici, se podle víkendového vyjádření bývalého premiéra Mateusze Morawieckého v Lodži vrátí k moci podstatně rychleji, než se některým zdá, informuje server wp.pl. Má k tomu pomoci i zřízení nové televize.

Foto: Michal Dyjuk, ČTK/AP

Předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyňski na zasedání Sejmu

Článek

Podle v úterý zveřejněného průzkumu vlivné agentury CBOS ale nejsou Poláci ani zdaleka takovými optimisty jako Morawiecki, který se netají tím, že by rád v čele PiS nahradil pětasedmdesátiletého Jaroslawa Kaczyňského.

„Jeho strana podle průzkumu s 24 procenty výrazně ztrácí na Občanskou koalici (KO) nového premiéra Donalda Tuska, které důvěřuje 29 procent Poláků,“ informuje server natemat.pl.

Nicméně Kaczyňski, který několik týdnů po prohraných volbách zarytě mlčel, minulou sobotu v Lublinu na východě země oznámil, že „strana potřebuje urychleně vybudovat vlastní velkou televizi a další média“.

Zároveň dodal, že vítězství ve volbách bez nich nebude možné.

Držet média pod krkem, to nikam nevede

Odlišný názor mají přední polští znalci médií, například profesor Wieslaw Godzic z Jagellonské univerzity v Krakově pro se.pl uvedl:

„Vlastnit a řídit média není levné, a už vůbec ne jednoduché. Navíc jestli si Kaczyňski a jeho lidé myslí, že redaktory je nutné držet pod krkem, aby poslouchali na slovo, k ničemu dobrému to nepovede.“

Polská armáda svolává k odvodovým komisím čtvrt milionu mužů a žen

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám