Hlavní obsah

Pilot havarované stíhačky MiG-29 po katapultáži stopoval u silnice

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Pilot stíhačky MiG-29, která minulou sobotu spadla u slovenské obce Nové Sady v okrese Nitra, se poté, co se katapultoval, snažil dostat z místa dopadu stopem. Dva muži v autě, ač se jim historka zraněného muže zdála podivná, mu pomohli. Ve čtvrtek je ocenil ministr obrany.

Foto: Ministerstvo obrany SR

Ministr obrany Petr Gajdoš (vlevo) oba muže ocenil.

Článek

Ľuboš Hano a Lukáš Lendel podle vlastních slov jeli v sobotu večer z Nitry do Topoľčan, když uviděli zvláštního stopaře. „Stál u silnice s přilbou v ruce. Zastavili jsme a on nám řekl, že je pilotem stíhačky MiG-29 a právě se katapultoval. Ze začátku tomu bylo těžké uvěřit,“ líčili situaci oba muži.

Slovenský pilot chladnokrevně nasměroval plně vyzbrojenou stíhačku do neobydlené oblasti, pak se katapultoval

Evropa

Ministr obrany Gajdoš jim dal pamětní medaile za záchranu lidského života za účasti náčelníka generálního štábu Daniela Zmeka a velitele vzdušných sil Ľubomíra Svobody.

Ministr při této příležitosti připomněl, že díky oběma mužům se pilot dostal do nemocnice a mohla být spuštěna záchranná akce.

„Všichni občané by se měli v takové situaci chovat stejně a pomoci člověku v nouzi,“ řekl Gajdoš.

Stroj nasměroval do neobydlené oblasti

Stíhačka MiG-29 havarovala v sobotu v průběhu cvičného letu. Z letiště Sliač odstartovaly dvě stíhačky MiG-29. Jedna přistála na letišti Sliač a druhá byla kvůli náhlému zhoršení počasí odkloněna na záložní letiště v Bratislavě. Tam už nedoletěla a zřítila se. Pilot se katapultoval. Předtím nasměřoval stíhačku do neobydlené části.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ohledávají místo nehody stíhačkyVideo: Slovenská policie

Objevily se spekulace, že pilotovi došlo palivo, ale ministr Gajdoš se proti těmto informacím ohradil. „Je potřeba počkat na závěry nezávislé vyšetřovací komise,“ zdůraznil.

Dosluhující ruská letadla MiG-29 budou v letech 2022 a 2023 nahrazena nejmodernější verzí bojových letounů F-16 Block 70/72. Slovensko koupilo 14 těchto strojů za 1,6 miliardy eur (41,6 miliardy korun). Zmíněná částka obsahuje nákup letadel, výcvik 22 pilotů a 160 členů pozemního personálu, leteckou munici a dvouletou logistickou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám