Hlavní obsah

Pět šéfů vlád zemí EU včetně Fialy z ČR v dopise vyzývá k podpoře Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfové vlád pěti zemí EU, včetně českého premiéra Petra Fialy, v otevřeném dopise vyzvali k další podpoře Ukrajiny, která se už skoro dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Evropa by se podle nich neměla vzdát a měla by ještě zdvojnásobit své společné úsilí, zejména pokud jde o vojenskou pomoc Kyjevu. Politikům za podporu poděkoval ukrajinský premiér Denys Šmyhal a další představitelé napadené země.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Petr Fiala (ODS) na archivním snímku

Článek

„Pokud mají ukrajinští vojáci pokračovat v boji, potřebují ohromné množství munice. A dodávky zbraní a střeliva od členských států EU jsou důležitější než kdy dřív,“ píše se v dopise, který zveřejnil list Financial Times.

Představitelé Německa, Dánska, České republiky, Estonska a Nizozemska v dopise připouštějí, že se Unii nepodaří splnit její cíl z loňska, kdy se EU zavázala, že Ukrajině do března letošního roku dodá milion kusů dělostřelecké munice.

Ukrajině hrozí vyčerpání podpory i pozornosti Západu, varuje Fiala

Domácí

„Na začátku loňského roku se EU zavázala k ambicióznímu cíli dodat Ukrajině jeden milion dělostřeleckých nábojů do konce března 2024. Tvrdá pravda je, že tohoto cíle jsme nedosáhli,“ píše se v dopise.

„Svého slibu se ale nemůžeme vzdát,“ dodávají ve společném vyjádření německý kancléř Olaf Scholz, dánská premiérka Mette Frederiksenová, český premiér Petr Fiala, estonská premiérka Kaja Kallasová a předseda nizozemské vlády Mark Rutte.

„Pan premiér se dohodl s dalšími představiteli států na společném znění dopisu, který má za cíl i nadále podporovat vyzbrojování Ukrajiny a být příspěvkem do diskuse před čtvrtečním jednáním Evropské rady,“ komentovalo dopis tiskové oddělení Úřadu vlády.

„Musíme obnovit své odhodlání a zdvojnásobit své úsilí, abychom zajistili trvalou podporu (Ukrajiny) tak dlouho, jak to bude potřeba. Urgentně je potřeba poskytnout munici a zbraňové systémy, včetně houfnic, tanků, bezpilotních letounů a protivzdušné obrany,“ píše se dále ve společném dopise. To vše se musí uskutečnit nyní, protože na bitevním poli se navýšení těchto dodávek odrazí až v příštím roce, dodává pětice šéfů vlád.

„Děkuji za vaši neochvějnou podporu a vaši výzvu ke společnému úsilí vyzbrojit Ukrajinu v boji proti agresorovi. Závisí na tom naše společná budoucnost,“ reagoval na společný dopis evropských lídrů ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Za výzvu k „dlouhodobé společné podpoře“ Kyjevu děkoval politikům i Andrij Jermak, šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

O další vojenské, ale i finanční pomoci Ukrajině budou šéfové států a vlád jednat již tento čtvrtek na mimořádném summitu EU v Bruselu. K poskytování pomoci má výhrady zejména maďarský premiér Viktor Orbán.

Částečný mír na Ukrajině není řešením, uvedli Fiala, Heger a Morawiecki

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám