Hlavní obsah

Pes není pouhá věc, protestují Slováci

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Asi 500 majitelů psů a koček se společně se svými miláčky sešlo v centu Bratislavy na sobotním pochodu pro zvířata. Majitelé čtyřnohých miláčků žádali, aby zvířata nebyla považována za věc, jak tomu na Slovensku podle platných zákonů je.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Demonstranti v Bratislavě

Článek

„Naše shromáždění chce upozornit hlavně na fakt, že v naší zemi neexistuje zákon na ochranu zvířat,“ řekla Novinkám jedna z organizátorek protestu Romana Klimeková z organizace Pes v nouzi.

Návrh zákona je už připravený a bude se s ním zabývat příští vláda, která vzejde z březnových předčasných voleb. „Podle současného právního stavu je zvíře považované za věc. Jsme jednou z posledních členských zemí Evropské unie, která nepodepsala smlouvu vypracovanou Radou Evropy o společenských zvířatech. Tato smlouva říká jasně, že zvířata jsou živé a cítící bytosti, nikoliv věci,“ dodala.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Protestní akce v Bratislavě

Účastníci protestu vyjádřili nesouhlas s tím, že podle současné praxe musí kriminalisté při obvinění z týrání zvířete prokázat úmysl. „V praxi jim to zaručuje beztrestnost. Zvířata mají srdce a je třeba k nim podle toho přistupovat,“ uvedl Ondrej Kopčík, který přišel na protest se svým psem.

Eva Modrovská upozornila na fakt, že některé obce na Slovensku nemají útulky, ale pouze tzv. karantény. „Psa drží v karanténě několik dní, a pokud o něj nikdo neprojeví zájem, je utracen,“ dodala.

Foto: Ivan Vilček, Novinky

Protestní akce v Bratislavě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám