Hlavní obsah

Penzistu odmítajícího rozpad SSSR viní z přípravy puče

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat starých pořádků vzal do svých rukou 72letý invalida Vladimir Běschlebnyj ze sibiřského Omsku. Muž odmítající smířit se s rozpadem Sovětského svazu skončil v domácím vězení poté, co jej kontrarozvědka FSB obvinila z toho, že chystal „ozbrojený převrat“.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz a FSB

FSB. Ilustrační foto

Článek

Razii neuniklo ani pět jeho stoupenců, mezi nimiž byl nejméně jeden veterán z Afghánistánu, prohledány byly také dvě kanceláře obskurního hnutí, napsal web listu Novaja Gazeta.

Celý spolek vystupoval jako „Výkonný výbor Rady lidových zástupců Ruské sovětské federativní socialistické republiky“ a dle vyšetřovatelů vyráběl i vlastní dokumenty včetně pasů v pseudosovětském stylu.

Při sobotních domovních prohlídkách, jichž se zúčastnili i maskovaní příslušníci speciálních jednotek s neprůstřelnými vestami a samopaly, byly zabaveny počítače, externí disky, telefony a dokumenty. O zbraních se ale vyšetřovatelé navzdory povaze obvinění nijak nezmiňují.

Moskevští úředníci čelí nařčení, že vyplnili smlouvu za miliony mizícím inkoustem

Evropa

Není to poprvé, co se neochvějní stoupenci SSSR potýkají s ruskými úřady. Například před dvěma lety byl pětašedesátiletý Sergej Taraskin ze Zelenogradu stíhán kvůli extremismu, když se prohlásil novým prezidentem SSSR, podotkl web Newsru.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám