Hlavní obsah

Pendleři zablokovali dálnici na Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanžhot/Brodské
Aktualizováno

Slovenští pendleři od odpoledne protestují proti podmínkám pro přechod hranic. Dosavadní požadavek na čtyři PCR testy za měsíc má od září nahradit nutnost osmi testů. Lidé, kteří za prací ze Slovenska dojíždějí do okolních zemí, to označují za likvidační. Za jeden test totiž platí nyní 50 eur (1300 Kč), od září pak 70 eur (1800 Kč). Vyhnout se jim mohou očkováním.

Protestující se přesunuli na dálnici D2Video: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Asi padesátka lidí se podle reportéra Práva odpoledne sešla na přechodu Lanžhot-Kúty na staré silnici. Po 18. hodině se přesunuli na dálnici D2, kterou zablokovali. Na místě se vytvořily dlouhé kolony, auta projížděla jen pomalu. Zhruba po hodině se účastníci dohodli s policií a akci ukončili.

Novými pravidly pro přeshraniční dojíždění za prací podle protestujících Slovensko pendlery diskriminuje.

Pendleři blokují přechod na SlovenskoVideo: Milan Vojtek, Právo

Až do konce prázdnin musejí slovenští pendleři při přechodu hranice předložit PCR test ne starší než sedm dnů. Jejich cena se na prázdninové měsíce snížila ze sedmdesáti eur na padesát.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenští pendleři blokovali hraniční přechod s Českem Lanžhot-Brodské na protest proti podle nich nepřiměřeným vládním opatřením kvůli koronaviru.

 Až 14 500 korun za měsíc

Od září však chtějí slovenské úřady po pendlerech PCR test ne starší 72 dvou hodin. Měsíčně se tak jejich počet zvýší ze čtyř na osm, navíc za původní cenu 70 euro. Opatření se však týká jen lidí, kteří nejsou očkováni proti koronaviru.

„Je to pro mě naprosto likvidační,” zlobil se během protestu jeden z účastníků, který se představil jako Jan. A pro srovnání uvádí, že měsíční důchod jeho matky je 250 eur. Požadované PCR testy od září by ho přitom vyšly na 560 eur (14 500 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám