Hlavní obsah

Pellegrini je ve volebních průzkumech poprvé před Matovičem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé od únorových voleb se nová strana expremiéra Petera Pellegriniho Hlas-sociální demokracie dostala v průzkumu veřejného mínění před hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) předsedy vlády Igora Matoviče. Vyplývá to z říjnového průzkumu agentury AKO pro Hospodárské noviny.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský expremiér Peter Pellegrini

Článek

Pellegrini by získal 18,8 procenta hlasů a Matovič jen 15,3 procenta. V letošních volbách získalo hnutí OLaNO 25,02 procenta hlasů. „Čísla Hlasu táhne Pellegrini,” uvedl šéf agentury AKO Václav Hřích.

Expremiér Pellegrini má podle něho komfortní pozici, když dostává velký prostor pro své názory, ale nemusí za ně nést odpovědnost. Hlas získává především bývalé voliče strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

Matovič varoval před českou cestou

Evropa

Matovič podle šéfa agentury doplácí na to, že na sebe vzal komunikačně špatnou situaci kolem pandemie. V první vlně si Slovensko vedlo dobře a Matovič si podporu udržel. „Druhá vlna už tak úspěšná není, proto teď Matovič ztrácí. Pro lidi je viníkem současného stavu,” dodal Hřích.

Foto: David W Cerny, Reuters

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič.

Vládní strany Svoboda a Solidarita a Jsme rodina by podle průzkumů získaly 13,4, respektive 8,8 procenta hlasů. Další vládní stranu Za lidi by volilo 4,2 procenta lidí a do parlamentu by se nedostala. Opoziční Lidové straně Naše Slovensko a Směr-sociální demokracie by dalo svůj hlas 8,5, respektive 8,3 procenta Slováků. Do parlamentu by se ještě dostala strana Progresivní Slovensko se ziskem 6,2 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám