Hlavní obsah

Pekařství v Belfastu, které odmítlo dort pro gaye, podle soudu diskriminovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belfast

Pekařství v severoirském Belfastu, které odmítlo upéct objednaný dort s nápisem na podporu homosexuálů, se dopustilo diskriminace. V úterý to konstatoval belfastský soud, který podniku vedenému křesťanem nařídil zaplatit 500 liber (19 000 korun) a uhradit procesní výlohy. Případ byl podle agentury Reuters v Severním Irsku, kde jsou na rozdíl od zbytku Spojeného království svatby gayů a leseb nadále nelegální, ostře zpolitizován.

Foto: Profimedia.cz

Prodejna, kde odmítli dort upéct.

Článek

Homosexuální aktivista Gareth Lee si v pekařství objednal a zaplatil dort s nápisem Podpořte sňatky homosexuálů. Podnik ale později objednávku zrušil a peníze vrátil. Lee dal poté případ k soudu, kde tvrdil, že se cítil ponížen. Majitel naopak prohlašoval, že dort upečou každému, s nápisem odporujícím bibli ale vyhovět nemohou.

Soudkyně Isobel Brownlieová ale argumenty pekařství odmítla s tím, že jde o podnik, a ne o náboženskou skupinu. Proto majitel, ač má právo na jakoukoli víru, své vyznání nemůže zmíněným způsobem prokazovat. Pokud by dala za pravdu majiteli firmy, znamenalo by to podle ní, že vyznání by mohlo diktovat podobu zákonů.

Sňatky homosexuálů jsou v Severním Irsku nadále nelegální, naopak zákony ve Skotsku, Walesu a Anglii takovéto svatby umožňují. Severoirská nacionalistická strana Sinn Féin úterní verdikt přivítala jako vítězství rovnosti, unionisté v souvislosti s případem volají po zákoně, který by s ohledem na víru umožnil odmítat poskytování služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám