Hlavní obsah

Pat, paralýza, šváb v nukleární zimě, píší média k pozici Mayové

Uvíznutí na mrtvém bodě, brexitový pat, paralýza či šváb v nukleární zimě. Těmito slovy hodnotí evropská média výsledek hlasování o nedůvěře vládě britské premiérky Theresy Mayové. Mnohé evropské listy upozorňují na to, že vakuum kolem vystoupení Velké Británie z Evropské unie škodí nejen ostrovnímu království, ale také ostatním zemím EU.

Foto: Mark Duffy, ČTK/AP

Britská premiérka ve chvíli, kdy její vláda přežila pokus o vyslovení nedůvěry.

Článek

Server Independent v komentáři označil premiérku Mayovou za „nezničitelnou“. „Je švábem v nukleární zimě. Je chaluhou, která přežije v sirném plynu vylučovaném podmořskými sopkami sedm mil pod denním světlem. Je Nokií 5210,“ napsal s odkazem na mobilní telefon považovaný mnohými uživateli za synonymum nezničitelnosti.

„Mayová přežila hlasování, ale Británie zůstává v brexitovém patu,“ napsal na titulní straně deník The Guardian. Bulvární list The Sun současnou situaci v Británii označil za „brexitovou patovou krizi“. Podle deníku Metro je britský parlament paralyzován.

Mayová vs. Corbyn

Řada médií si také všímá vyhroceného vztahu mezi Theresou Mayovou a lídrem opozice Jeremym Corbynem, který odmítl její pozvání k jednání, dokud předem neodmítne variantu brexitu bez dohody. Metro na titulní stránce zveřejnilo fotografie premiérky Mayové a Corbyna, úvodní článek nadepsalo titulkem Brexican stand-off, který je slovní hříčkou odkazující na „Mexican stand-off“. Výraz „mexický pat“ přitom označuje střet, který nemůže vyhrát ani jedna ze soupeřících stran.

Sporu Mayové s Corbynem se na titulních stránkách věnují i bulvár Daily Express. Ten dává Corbynovi za pravdu a Mayové s odkazem na průzkum veřejného mínění vzkazuje, že ztratila „respekt národa“.

Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung v komentáři k vítězství Mayové při hlasování o nedůvěře upozornil, že premiérka ještě není „z nejhoršího venku“, neboť labourista Corbyn teď využije každé její porážky ve svůj prospěch. Ani lídr opozice ale nemá podle listu lehkou situaci: „Labouristický sjezd pověřil na podzim vedení strany, aby v případě neúspěšného pokusu o vyjádření nedůvěry vládě pracoval na vypsání druhého referenda nebo zrušení brexitu - a to je cesta, které se Corbyn bojí.“

Nakazili se „balkánským virem”

Odsunutí termínu brexitu je podle španělského listu El Mundo možné, ale jen tehdy, pokud by v Británii existovala shoda na dalším postupu.

Kriticky vidí situaci v Británii francouzský list L'Opinion, podle kterého se kdysi „velký“ britský národ nachází v „sebezničujícím módu“. Podle bulharského listu SEGA je sledování dění v Británii „utrpením“, země se podle něj nakazila „balkánským virem“.

Maďarský list Magyar Idök chválí premiérku Mayovou, kterou označuje za „tichou hrdinku“, která byla podle něj jako jediná v „celé té hazardní hře“ schopna hájit přání lidu vyjádřené v roce 2016 v referendu.

Nizozemský list De Volkskrant uvedl, že mnozí vnímají odmítnutí brexitové dohody jako způsob, jak dotlačit EU k dalším ústupkům. Tento způsob uvažování zároveň list označil za „iluzi“. „Nečekaně těžká porážka (Mayové) u EU posílí spíše pocit, že další ústupky nemají smysl, dokud nebude jasné, o co vlastně Britové usilují,“ doplnil De Volkskrant.

Reklama

Výběr článků

Načítám