Hlavní obsah

Paříží otřásla silná exploze plynu, jeden dům se zřítil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ohlušující exploze se ve středu v podvečer ozvala v centru Paříže. Její příčinou byl výbuch plynu, což potvrdila starostka pátého městského obvodu Florence Berthoutová. Jeden dům spadl a na místě vypukl požár. Úřady hlásí nejméně 37 zraněných lidí, z nichž čtyři bojují o život. Dvě osoby jsou pohřešované.

Živě: Výbuch v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Pátý městský obvod leží z velké části na území historické Latinské čtvrti, kde se nachází mnoho vysokých škol. Svědci, které citovala televize BFMTV, hovoří o sesunutých fasádách a hořících troskách domů. Zcela se zřítila budova americké hudební školy a několik dalších je vážně poškozeno.

V sutinách jsou uvězněni lidé, kteří mobilními telefony volali o pomoc. „Slyšeli jsme obrovskou explozi, jako když uniká plyn, a také jak se chvějí a praskají okna,“ uvedl jeden ze svědků. „Jedna budova je zničená, je celá v plamenech. Zničené jsou i fasády restaurací,“ dodal.

Foto: Twitter @seantweetsalot, Reuters

Záběr uživatele Twitteru, který zachycuje požár bezprostředně po výbuchu

Výbuch se odehrál v těsné blízkosti vojenské nemocnice Val-de-Grâce. V okolí se nedávno opravovaly rozvody plynu.

Na místě zasahuje 230 hasičů, zdravotníci, také vojáci. Policisté rozšířili ochranné pásmo v obavách, že by mohly nastat další výbuchy v přilehlých domech. Pátrání po dvou pohřešovaných má pokračovat i v noci.

Na místo se dostavila pařížská starostka Anne Hidalgová. Situaci pozorně sleduje i francouzská premiérka Élisabeth Borneová, podle níž se plameny rozšířily na sousední budovy. „Jsou nasazeny všechny prostředky,“ ujistila premiérka.

Pařížský policejní prefekt Laurent Nuñez ale později oznámil, že „požár je už pod kontrolou“. Státní zastupitelství mezitím zahájilo vyšetřování pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Uhořeli nebo se udusili. Při explozi a požáru zemřelo ve Francii sedm lidí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám