Hlavní obsah

Papež zbavil polského kněze odsouzeného za zneužívání dívek funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papež František zbavil polského duchovního Leszka S. odsouzeného za pedofilii práva vykonávat povolání kněze. Informoval o tom biskup Svídnické diecéze Marek Mendyk, který byl nadřízeným odsouzeného faráře.

Foto: Gerald Herbert, ČTK/AP

Ilustrační fotografie

Článek

„S pocitem spravedlnosti, ale i s bolestí a hanbou jsem se omluvil za utrpení a ponížení, které obětem Leszek S. způsobil. Ale i věřícím ve farnosti v Gluszycy a Bohuszowie Gorczach v Dolnoslezském vojvodství, kde činy páchal,“ uvedl podle serveru onet.pl Mendyk. Papež podle něj rozhodl na základě oznámení a dokumentů, které mu polské biskupství poslalo.

Kněz zneužíval nezletilé dívky před více než 20 lety. V roce 2019 dnes už dospělé ženy na úřadu biskupa ve Svídnici oznámily zneužívání a popsaly hrůzy, které jako děti zažily.

Po oznámení žen jim nejprve farníci z místa, kde kněz působil, nevěřili. Tvrdili, že jde o omyl, který se vysvětlí. Posléze ale policie duchovního zatkla. Soud v roce 2021 poslal Leszka S. na 15 let do vězení.

Pedofil „léčil“ psychicky nemocného chlapce pervitinem a pak ho znásilňoval. Dostal pět let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám