Hlavní obsah

Papež v Polsku sloužil mši pro 2,5 miliónu lidí

– Polsko • Aktualizováno

Papež František v neděli uzavřel Světové dny mládeže mší pod širým nebem na louce u Krakova v Polsku. Pozdravit se s hlavou katolické církve přijelo 2,5 miliónu poutníků. Na závěr mše oznámil, že příští Světové dny se budou konat v roce 2019 v Panamě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František na mši v PolskuVideo: AP

 
Článek

Bohoslužba se konala pod širým nebem na rozlehlé louce v Brzegach asi 15 kilometrů od Krakova. Zúčastnili se ji polští politici, například prezidentský pár, premiérka Beata Szydlová nebo předseda vládní konzervativní strany PiS Jaroslaw Kaczyński, ale podle webu Gazeta i panamský prezident Juan Carlos Varela. Dějiště příštích Světových dní prý není překvapivé, o Panamě se v této souvislosti mluvilo už dlouho.

Papež vícekrát vyzval mladé lidi, aby neztráceli naději a hledali hodnoty. "Lidé vás mohou považovat za snílky, protože věříte v novou lidskost, která odmítá nenávist mezi lidmi, která nevidí hranice jako překážky a může si vážit vlastních tradic, aniž je sebestředná nebo úzkoprsá," řekl papež.

Foto: David W Cerny, Reuters

Mše na Světých dnech mládeže v Polsku

Shromážděným mladým lidem také řekl, že nepřišli na svět, aby se váleli na gauči, a vyzval je, aby se nebáli být aktivní a zanechat ve světě svou stopu. "Bůh od nás vyžaduje skutečnou odvahu, odvahu být silnější než zlo, milovat každého včetně nepřátel," podotkl František a naléhal, aby mladí křesťané neakceptovali "nenávist mezi národy".

Někteří z účastníků zabírali místa v dějišti bohoslužby už v sobotu večer a na místě přespali. Akci doprovázela přísná bezpečnostní opatření, napsala agentura DPA.

Světové dny mládeže trvaly šest dní a zúčastnili se jich mladí lidé z více než 180 států světa.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Papež František při mši

Hlava katolické církve v neděli také uzavírá pětidenní návštěvu Polska, během které navštívil mimo jiné nacistický vyhlazovací tábor v Osvětimi.

Agentura AP také napsala, že v Polsku zemřela osmapadesátiletá italská novinářka z italské stanice RAI, která o papežově návštěvě a Světových dnech mládeže referovala. Žurnalistka byla nalezena v pátek mrtvá ve svém hotelovém pokoji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám