Hlavní obsah

Papež chtěl být původně vatikánským knihovníkem

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chybělo málo a papež Benedikt XVI. mohl být místo hlavou Vatikánu pouhým knihovníkem. Když jako kardinál Joseph Ratzinger v roce 1997 oslavil své 70. narozeniny, požádal papeže Jana Pavla II., aby jej zbavil úřadu prefekta Kongregace pro nauku víry a učinil z něj knihovníka Vatikánské knihovny.

Foto: Max Rossi, Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Napsal to americký časopis Inside the Vatican, který ve svém článku "Muž, který se chtěl stát knihovníkem" citoval kardinála Raffaela Farinu, jenž sám tuto pozici od roku 2007 zastává. „Přiznám se, že jsem si v den svých 70. narozenin moc přál, aby mi milovaný Jan Pavel II. umožnil věnovat se studiu zajímavých dokumentů (...), které nám umožňují přezkoumávat dějiny lidstva a křesťanství,“ svěřil se podle něj v roce 2007 Ratzinger, zvolený o dva roky dříve papežem, zaměstnancům Vatikánské apoštolské knihovny.

Jan Pavel II., který měl ale v kardinálovi jednoho z nejbližších spolupracovníků, jeho žádost nakonec odmítl. „Pán mi ve svých prozřetelných plánech určil jiný úděl, a tak jsem teď mezi vámi nikoliv jako náruživý badatel antických textů, ale jako pastýř, který má za úkol dodávat odvahy věřícím, aby spolupracovali na záchraně světa a plnili tak vůli boží,“ dodal na vysvětlenou Benedikt XVI., který je známým bibliofilem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám