Hlavní obsah

Palestinec navštívil Osvětim a vzkázal Židům, aby se tam vrátili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestinský muž navštívil muzeum holokaustu v polské Osvětimi, kde vyzval Židy, aby se vrátili na místo koncentračního tábora, kam podle něj patří. Informuje o tom izraelský list The Jerusalem Post (JP). Během své návštěvy natočil video s komentářem, které se nyní šíří na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto koncentračního tábora v Osvětimi.

Článek

Na záběrech je vidět, jak muž prochází okolo památníků a vyzývá k osvobození Palestiny. „Z těchto ghett, odkud přišli sionisté, říkám: Alláh, se smiluj nad všemi Palestinci a našimi mučedníky. Osvoboďte Palestinu,“ uvedl muž.

Posléze se otočí, kamerou zabírá koncentrační tábor a poté se přesune ke hrobům obětí. „Dá-li Bůh, osvobodíme se od vás (Židů) a vy všichni se vrátíte do koncentračních táborů. Ne do svých zemí. Kamkoli jinam. Jenom abyste zmizeli od nás, protože tohle je naše země,“ říká dále arabsky muž.

„Patříte sem (do Osvětimi). Tohle je místo vašeho původu. Opustili jste tyto tábory a ghetta. Ať žije Palestina,“ uzavřel muž své video natočené v místě, kde v plynových komorách nebo jiným způsobem zahynulo kolem jednoho milionu Židů. Celkem si nacistické řádění během holokaustu vyžádalo na šest milionů židovských obětí, dvě třetiny židovské populace v Evropě.

Pomníky obětem holokaustu se po celém světě stávají snadným terčem vandalů, poukázal JP. V sobotu byl podle izraelského listu zakryt památník holocaustu v londýnském Hyde Parku úředníky kvůli obavám, že propalestinští demonstranti z nedalekého protestu se pokusí památník zničit nebo na něm zanechat antisemitské nápisy.

Mýtus o tom, že Židé přišli do britského mandátního území Palestina výhradně z evropských zemí, je mezi arabskou populací oblíbený, nezakládá se však na pravdě. Zhruba polovina Židů, kteří se nacházeli v Izraeli po jeho vzniku v roce 1948, byli vyhnáni z arabských či muslimských zemí. Rozsáhlé etnické čistky se tehdy týkaly celkem zhruba milionu židovských obyvatel orientálních zemí.

Kolumbie přeruší diplomatické styky s Izraelem

Zahraniční

Výběr článků

Načítám