Hlavní obsah

Padesát eur za špatně zaparkované kolo. Nizozemský Maastricht přitvrzuje proti cyklistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maastricht

Radnice v nizozemském Maastrichtu chce motivovat lidi přepravující se na kolech, aby bicykly nechávali v garážích nebo na vyhrazených parkovištích. Podle kritiků opatření by se úřady měly spíše zaměřit na špatně zaparkovaná auta.

Foto: Profimedia.cz

Cyklistů je v Maastrichtu hodně, radnice se snaží o přesnější pravidla. Ilustrační snímek

Článek

Nizozemské město Maastricht se rozhodlo umravnit cyklisty, kteří nechávají svá kola odstavená mimo vyhrazená místa, například u zábradlí, plotů nebo lamp veřejného osvětlení. Špatně zaparkované bicykly úřady konfiskují a nově zdvojnásobí na 50 eur (1250 Kč) poplatek, který musejí majitelé zaplatit, aby své kolo dostali zpátky.

„Je pozitivní, že stále více lidí jezdí na kole. Na druhou stranu to občas přináší potíže ve veřejném prostoru… a k tomuto kroku jsme sáhli proto, že počet nesprávně zaparkovaných kol zůstává navzdory všem snahám příliš vysoký,“ uvedl starosta Maastrichtu Wim Hillenaar.

Někteří britští cyklisté nesouhlasí, že policie trestá jejich jízdu na červenou

AutoMoto

Podle radnice se loni zabavilo 2159 kol, letos to zatím bylo 2611. Město se snaží cyklisty přimět, aby svá kola nechávali ve speciálních garážích či na vyhrazených místech, protože nechce, aby bicykly překážely na chodnících nebo v blízkosti památek. Vzhledem k vysokému počtu cyklistů v univerzitním městě ale počet přestupků neklesá ani s ohledem na možnou pokutu.

Někteří místní politici navíc mají strach, že zvýšení pokut bude kontraproduktivní a lidi od cyklistiky odradí. „Je to horké téma… Byl bych raději, kdyby se udělovaly pokuty za špatně zaparkovaná auta, a ne za kola, protože každý, kdo na kole jezdí, přispívá k tomu, aby ve městě bylo aut méně,“ domnívá se Mark Mülders, zástupce ekologické strany GroenLinks.

Reklama

Výběr článků

Načítám