Hlavní obsah

Pacientku po operaci nechali na Slovensku ležet na chodbě, po týdnu zemřela

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ve slovenském městě Levice nechali zdravotníci 64letou Evu po operaci ležet dva dny na chodbě s tím, že nemají volný pokoj. Pacientka po týdnu zemřela a případem se už zabývá Úřad pro dohled nad zdravotní péčí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Eva pocházela z obce Tekovské Lužany a byla převezena do nemocnice v Levicích sedmého března. „V sobotu už byla po operaci žaludku, a když jsme ji navštívili, ležela na chirurgii na chodbě. Měli údajně plno,“ řekla serveru čas.sk její snacha Vlasta (39). Lékaři konstatovali, že pacientka měla zánět břišních orgánů a pánve, rakovinu lymfatických uzlin v pokročilém stadiu, před operací jí diagnostikovali cirhózu jater, selhávaly jí ledviny a měla potíže se srdcem.

Rodina žádala, aby byla převezena na pokoj, ale personál tvrdil, že mají plno. Pacientka v tak vážném stavu ležela na chodbě za paravánem od soboty do pondělí, napsal server. Když o případu začala psát slovenská média, byla žena převezena na ARO, ale minulý pátek zemřela.

Postup nemocnice, který byl popsán v médiích, nepovažuji za vhodný či respektující důstojnost pacientů nemocnice.
slovenská ombudsmanka Mária Patakyová

„Smrt pacientky v žádném případě nesouvisí s jejím pobytem v improvizovaném observačním prostoru. Trpěla velmi závažnými onemocněními,“ uvedla Lucia Kočková, mluvčí společnosti Agel SK, která nemocnici provozuje.

Ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská označila postup nemocnice za neakceptovatelný. Slovenská ombudsmanka Mária Patakyová řekla, že nemocnice v Levicích nerespektuje lidskou důstojnost.

„Postup nemocnice, který byl popsán v médiích, nepovažuji za vhodný či respektující důstojnost pacientů nemocnice. Zároveň si myslím, že kromě toho může dokonce představovat pro pacienty zdravotní rizika,“ napsala ombudsmanka v dopise adresovaném řediteli nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám