Hlavní obsah

Ozbrojenci vpadli na ukrajinskou základnu na Krymu

– Kyjev • Aktualizováno

Proruští ozbrojenci vpadli v pátek v noci na ukrajinskou vojenskou základnu poblíž města Sevastopol na Krymu. Později se ale stáhli. Incident se obešel beze střelby. Agentura Interfax uvedla, že na základně byla zhruba stovka ukrajinských vojáků.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Voják bez označení hlídkuje u přístavu Sevastopol na Krymu. Ilustrační snímek

Článek

Incident se odehrál na záložním stanovišti velitelství protivzdušné obrany s kódovým označením A2355. První zprávy uváděly, že se ukrajinská posádka zabarikádovala v bunkru a její velitel se snažil konflikt urovnat.

Útočníci podle agentury Interfax armádním nákladním autem vyrazili vrata, obsadili strážnici a pokoušeli se zmocnit velitelství. Zhruba dvacítka mužů vpadla do areálu základny a používala při tom ohlušující granáty.

Foto: ti, Právo/Novinky

Zpravodaj BBC na místě nepotvrdil, že by vjezdová vrata do areálu byla poškozena. Uvedl ale, že na místě byla dvě vojenská auta s poznávacími značkami ruské armády. Pohybovali se tam také příslušníci domobrany a rozvášněný dav proruských demonstrantů.

Dvojice fotografů, kteří chtěli pořídit snímky incidentu, byla údajně zbita.

Později jeden z ukrajinských důstojníků oznámil, že se díky vyjednávání podařilo situaci uklidnit a nákladní auta s třiceti až šedesáti ruskými vojáky se stáhla, uvedl server britského listu The Daily Telegraph.

Podle ukrajinského ministerstva obrany byli mezi útočníky také kozáci.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Vojáci v ruských uniformách bez označení v posledním týdnu obklíčili a zablokovali ukrajinské armádní základny na Krymu. Nad některými z nich převzali kontrolu. Dosud při žádné takové akci nepadl jediný výstřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Kanada vyhostila ruské vojáky

Ruští vojáci působící na vojenských školách v Kanadě musí v pátek odjet. O vyhoštění devíti ruských armádních příslušníků informovala televize CTV News.

Výběr článků

Načítám