Hlavní obsah

Otravu vesničanů ve Francii měla na svědomí CIA

Novinky, rei

Nové světlo do padesát let staré záhadné otravy vesnice Pont-Saint-Esprit na jihu Francie vnáší kniha amerického novináře H. P. Albarelliho A Terrible Mistake (Strašná chyba), o jejíž publikaci ve čtvrtek informoval server The Daily Telegraph. Podle reportéra stojí za kauzou Le Pain Maudit, tedy prokletého chlebu, americká Ústřední zpravodajská služba CIA a vesničané byli otráveni LSD.

Foto: Profimedia.cz

Pont-Saint-Esprit

Článek

Nejčastějším vyšetřovacím závěrem události, která skončila smrtí pěti osob a léčbou desítek dalších, byl odhad, že v místním pekařství se neúmyslně do mouky dostal halucinogenní námel. Jiná teorie hovořila o otravě organickou rtutí.

Podle Albarelliho způsobil masové halucinace a hysterii experiment s LSD, na němž se vedle CIA podílelo i tajné oddělení pro zvláštní operace americké armády (SOD) se sídlem na základně Detrick v Marylandu. Experti, kteří přišli s oběma vyšetřovacími verzemi, pracovali pro švýcarskou farmaceutickou společnost Sandoz, která tajně dodávala CIA i americké armádě LSD, napsal Albarelli. Právě v laboratořích firmy bylo LSD poprvé syntetizováno.

Albarelli při zkoumání podezřelé sebevraždy bývalého biochemika Franka Olsona, jenž pracoval pro SOD, narazil na přepisy zpráv mezi agentem CIA a pracovníkem Sandoz, který ke kauze v Pont-Saint-Esprit uvedl, že za otravou nebyl námel, ale diethylamid z LSD.

Albarelli hovořil s Olsonovými dvěma bývalými kolegy, kteří potvrdili, že incident byl důsledkem experimentu amerických úřadů, jenž byl součástí programu zkoumajícího možnosti ovlivňování mentálních procesů u vězňů a nepřátelských vojáků. Francouzští agenti ve službách CIA prý LSD přidali nejen do potravin, ale rozstřikovali ho i do vzduchu.

Břicho mu pojídali hadi

Nasazení LSD v Pont-Saint-Esprit má potvrzovat i zpráva Bílého domu pro členy Rockefellerovy komise, která byla zřízena v roce 1975, aby vyšetřila přestupky CIA. Albarelli na jejím základě tvrdí, že americká armáda v letech 1953 až 1965 testovala LSD i na vlastních vojácích.

Žádný z Albarelliho zdrojů nepotvrdil, že by francouzské tajné služby o experimentu věděly.

Událost se stala 16. srpna 1951. Silné halucinace postihly stovky obyvatel. Jeden muž se utopil s pocitem, že mu břicho pojídají hadi, jedenáctiletý hoch se pokusil zardousit svoji babičku a jiný muž s výkřikem, že je letadlo, vyskočil z okna ve druhém patře domu. Zlomil si přitom nohy, ale vstal a pokračoval v chůzi. Další muž tvrdil lékařům, že mu z těla vypadlo srdce a prosil lékaře, aby ho vrátili nazpět.

Desítky lidí tehdy skončily ve svěrací kazajce v psychiatrické léčebně. Incident si vyžádal pět mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám