Hlavní obsah

Otec unesené Nataschy chce odškodné

Právo, DPA, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Ludwig Koch, otec unesené Nataschy Kampuschové (18), které se podařilo prchnout z osmiletého zajetí, vznesl u okresního soudu v Gänserndorfu nárok na více než 35 tisíc eur (1 mil. Kč) z pozůstalosti dceřina únosce Wolfganga Priklopila (44), který po Nataschině útěku spáchal sebevraždu.

Článek

Podle Kochova advokáta Alfreda Borana mají být peníze odškodněním za "duševní utrpení" při únosu. Koch řekl, že "sumu nechce pro sebe, ale pro zabezpečení dítěte".

Návštěvou vyšetřujícího soudce Christiana Gneista a prokurátora Hanse-Petera Kronawettera v domě únosce v obci Strasshof ukončila v pátek policie hledání biologických důkazů v bydlišti Priklopila.

Zvláštní pozornost bude věnována upozornění z řad obyvatelstva, že Priklopil se při únosu možná inspiroval knihou Johna Fowlese The Collector (Sběratel) z roku 1963, která pojednává o únosu studentky dějin umění a jejím věznění. Dílo bylo i zfilmováno. Na kriminální ústřednu převezli několik beden Priklopilových knih a také videokazety, jejichž prohlídkou by se měla najít odpověď na tuto možnost.

Tým pečující o Nataschu vyzval v pátek rakouská média k větší zdrženlivosti při informování o případu. Při zveřejnění indiskrétních a částečně nepravdivých detailů může podle psychiatra Maxe Friedricha dojít k "novým traumatům oběti". Reagoval tím na reportáž týdeníku News, který ve čtvrtek přinesl citáty, v nichž Kampuschová líčí detaily únosu a všední život v únoscově domě.

News neuvedl zdroj svých informací, ale přiznal, že nejde o záznam z policejních protokolů, nýbrž o poznatky "od lidí z okolí". Mluvčí týmu se nevyjádřil ke zprávám o nabízených mnoha tisících eur za exkluzívní rozhovor. Podle nepotvrzených informací vystoupí Natascha na veřejnosti, zřejmě v televizi, ale termín zatím není.

Reklama

Související témata:

Související články

Testy DNA potvrdily totožnost unesené Nataschy

Výsledky testů DNA jednoznačně potvrdily identitu dívky, kterou její věznitel držel osm let v zajetí ve sklepě v dolnorakouském Strasshofu. Testy potvrdily,...

Výběr článků

Načítám