Hlavní obsah

Otec britského premiéra Johnsona požádal o francouzské občanství

Londýn

Stanley Johnson, otec britského premiéra, požádal o francouzské občanství, napsal ve čtvrtek server týdeníku Focus. Francouzské rozhlasové stanici RTL řekl, že si chce „udržet osobní spojení s Evropskou unií“. Navzdory tomu, že jeho syn byl zastáncem brexitu a dokonal rozvod Spojeného království s Evropskou unií, Stanley Johnson v roce 2016 hlasoval proti brexitu.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Stanley Johnson

Článek

Na otázku, proč se chce stát Francouzem, odpověděl: „Nejde o to, stát se Francouzem. Pokud tomu dobře rozumím, Francouzem jsem. Moje matka se narodila ve Francii, její matka byla Francouzkou úplně a její dědeček také,“ řekl brilantní francouzštinou Stanley Johnson a dodal: „Vždy budu Evropan, to je jisté“.

Osmdesátiletý Stanley Johnson byl jedním z prvních britských úředníků v Bruselu, zastával post poslance Evropského parlamentu a člena Komise EU. Čtvrteční půlnocí skončí takzvané přechodné období, a Británie definitivně ukončí svazek s EU, který trval 48 let.

Britové schválili odchod své země z Evropské unie v referendu v červnu 2016. Do čtvrteční půlnoci se ještě nachází v takzvaném přechodném období, kdy musí dodržovat pravidla EU, na jejichž podobu ale již nemá vliv. Na Štědrý den se Londýn s Bruselem dohodly na podobě budoucích vztahů.

Kvůli brexitu přijdou Britové mimo jiné o unijní občanství, které jim zajišťovalo řadu výhod. Nyní budou považováni za občany třetí země. Výjimku budou mít ti, kteří si zajistili občanství některé z členských zemí EU, nejčastěji Irska.

Reklama

Výběr článků

Načítám