Hlavní obsah

Otec brexitu slaví. Šéfka britské banky, která Farageovi zrušila účet, odstoupila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rezignace šéfky banky NatWest Alison Roseové přišla jen pár dní poté, co vyšlo najevo, že finanční instituce zrušila účet Nigelu Farageovi z důvodu „nekompatibilních hodnot“. Vůdčí postava brexitu žádá, aby padly další hlavy, podobných případů je podle něj prý víc.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Nigel Farage má důvod ke spokojenosti

Článek

„Vysoká a velmi dobře placená pracovní místa s sebou také nesou zodpovědnost.“ Těmito slovy komentoval podle britského listu The Independent někdejší politik a čelný propagátor vystoupení Spojeného království z Evropské unie Nigel Farage zprávu o odstoupení Alison Roseové, šéfky britské National Westminster Bank (NatWest), z funkce.

Důvodem je aféra se zrušením Farageova účtu u privátní banky Coutts, která je dceřinou společností NatWest a zabývá se zejména investováním a správou aktiv bohatých osob a firem. Banka zrušila Farageův účet sice již v červnu, teprve před několika dny se však na veřejnost dostala obsáhlá složka, kterou banka na expolitika vedla. V ní se mj. o Farageovi píše jako o klientovi, „jehož hodnoty jsou zcela odlišné od našich“, a jako důvod ke zrušení jeho účtu bankéři uvádějí, že je xenofob a šovinista.

Smýšlí špatně politicky. Banka zrušila účet Nigelu Farageovi

Evropa

Omluva, kterou NatWest Farageovi poté zaslala, expolitikovi nestačila, a „otec brexitu“ má za to, že ani rezignace Roseové není dostačující. „Musí jít,“ řekl ve středu Farage na adresu Petera Flavela, který je šéfem banky Coutts, a dodal: „Ten člověk je zcela nekompetentní.(…) Jeho pozice je neudržitelná.“

Farageova aféra vzbudila ve Spojeném království velkou pozornost i proto, že přibližně 48 procent akcií NatWest drží britská vláda. Získala je v roce 2008 výměnou za finanční injekci, když finančnímu ústavu hrozil krach. Mnozí Britové proto kauzu vnímají tak, že se jich jakožto daňových poplatníků týká osobně.

„Brexit nevyšel, zradili nás“

Zatímco na soukromé frontě může nyní Farage slavit, v politice už v posledních letech tak úspěšný nebyl. Dlouholetý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) po referendu o brexitu v roce 2016 už s dalšími projekty neuspěl a nakonec se z politické scény vytratil.

Většina Britů se touží vrátit do EU. Bruselu věří víc než své vládě

Evropa

Faragem slibovaný ekonomický boom se po odchodu země z EU nedostavil a on sám musel v posledních letech několikrát přiznat, že brexit byl neúspěch - který ovšem svaloval na jiné. „Všichni nás zradili, i tato konzervativní vláda,“ řekl Farage na začátku letošního roku listu Express.

Současné průzkumy veřejného mínění ukazují, že proti brexitu by dnes byla zřetelná většina Britů.

Zastánce brexitu Farage do voleb nepůjde, bude jen agitovat proti Johnsonovi

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám