Hlavní obsah

Smýšlí špatně politicky. Banka zrušila účet Nigelu Farageovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britským bankovním sektorem otřásá skandál vyvolaný rozhodnutím finančního ústavu Coutts uzavřít účet konzervativnímu politikovi Nigelovi Farageovi. Euroskeptik, který se podílel na kampani za brexit, byl podle neveřejné interní zprávy banky vyhodnocen jako „nedostatečně inkluzivní“, a jako takový tedy nehodný privilegia být jejím klientem.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Britský konzervativní politik Nigel Farage

Článek

Banka už se za své chování dopisem od šéfky mateřské společnosti omluvila. Důsledky skandálu jdou ale ještě dál, britská vláda už chystá novelu předpisů tak, aby banky musely klienta na zrušení účtu upozornit tři měsíce předem.

Farageovi ale omluva nestačí. Tvrdí, že obdobné zrušení účtu postihlo tisíce dalších lidí a firem, jejichž případy v médiích nevyvolají takovou pozornost a jsou tudíž vůli bank vydáni napospas. Nejedná se podle něj o exces jedné instituce. Farage britskému deníku The Daily Mail řekl, že ho po „vyhození“ od Coutts odmítlo deset dalších bank.

KOMENTÁŘ: Náboženství progresivismu se v Británii zadrhlo – Alexander Tomský

Komentáře

Horší než Stasi

Farage si po zrušení účtu vyžádal interní složku, kterou na něj banka vedla. Po jejím přečtení se minulý týden nechal slyšet, že si britští bankovní úředníci počínali jako východoněmecká tajná policie Stasi. O Farageovi napsali, že může jako veřejně známý klient poškodit pověst banky, která se hlásí k progresivistickým idejím. Konkrétně ho měli spatřovat jako nebezpečně „xenofobního, šovinistického a rasistického thatcheristu“.

Složka měla celkem 40 stran a obsahovala nejrůznější výhrady, včetně drobností typu obdivu k britskému komikovi Rickymu Gervaisovi, přesněji jeho údajně transfobnímu skeči.

Britská vláda na zprávy, které se banka nejprve snažila zamést pod koberec reagovala prohlášením, že politické postoje klientů nesmějí být bankami při poskytování služeb jakkoliv zohledňovány a chystá výše zmíněnou úpravu předpisů. Podle Farageho to ale nestačí. Tvrdí, že bude bojovat za ještě razantnější zásah do bankovního systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám