Hlavní obsah

Ostrý zásah slovenských migů, obyvatele vyděsil sonický třesk

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Italské dopravní letadlo ztratilo v neděli večer nad územím Slovenska spojení a z vojenského letiště Sliač proto vystartovala k ostrému zásahu dvě stíhací letadla MiG-29, která Airbus A320 doprovázela až na hranici s Ukrajinou. Stíhačky při zásahu překročily rychlost zvuku, obyvatele v okolí Rožňavy, Košic a Michalovců proto vystrašil zvuk podobný výbuchu.

Foto: Ondrej Maliniak/Ozbrojené síly SR

Slovenské MiGy-29

Článek

Slovenské ministerstvo obrany vysvětlilo, že rána byla způsobená překonáním rychlosti zvuku při zásahu stíhacích letadel.

„Za vzniklou situaci se obyvatelům omlouváme. Jedná se o bezpečnost všech občanů Slovenska, protože vzdušné síly ozbrojených sil Slovenské republiky odpovídají za ochranu vzdušného prostoru 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a takovéto vzlety jsou toho součástí,“ uvedlo ministerstvo na sociální síti.

Stíhací letadla MiG-29 umístěná na Sliači jsou součástí integrovaného systému protivzdušné obrany Severoatlantické aliance. „Stíhací letadla zasahují nejen proti narušitelům vzdušného prostoru, ale rovněž při pomoci letadlům v nouzi, při ztrátě spojení nebo při únosu letadla. Právě ztráta spojení je nejčastější příčinou ostrých vzletů letadel,“ dodalo ministerstvo.

Italský airbus letěl na trase Milán-Charkov.

Sonický třesk je akustický jev, který vzniká, když letadlo překoná rychlost zvuku. Jde o silnou ránu podobnou výbuchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám