Hlavní obsah

Opozice ostře kritizovala program Ficovy vlády

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská opozice považuje program vlády premiéra Roberta Fica za zpátečnický a přijatelný především pro mafii. Bývalý ministr spravedlnosti Daniel Lipšic (KDH) program vlády označil za "mafia friendly". Programové prohlášení označil za nebezpečné pro Slovenskou republiku i její občany. Hlasování o programu a o vyslovení důvěry Ficově vládě se očekává v pátek.

Článek

"Tato vláda je z hlediska svého programu příjemná pro zločin, především pro organizovaný zločin. Je to vláda minulosti. Je to vláda, která je nekompetentní, nesuverénní a zahleděná do minulosti," prohlásil Lipšic v parlamentní rozpravě k programu vlády.

Bývalý ministr spravedlnosti vyčítal vládě, že chce zrušit Speciální soud a Speciální prokuraturu, které se zabývají organizovaným zločinem. "Tlaky na zrušení těchto institucí potvrzují jejich důležitost," dodal. Místopředseda vlády a ministr vnitra Robert Kaliňák ve své odpovědi označil Lipšice "marketingového ministra bez reálného výsledku".

Hrušovský: Máme blízko k izolaci

Předseda KDH Pavol Hrušovský se domnívá, že Slovensko není daleko od tiché mezinárodní izolace, i když premiér Fico sliboval mezinárodně akceptovaný kabinet. "Vláda ještě nezačala vládnout a už musí vysvětlovat nejbližším sousedům výroky předsedy koaliční strany (šéfa nacionalistů Jána Sloty - pozn. redakce). Místo zastavení těchto přešlapů, jsme svědky jejich obhajoby," uvedl Hrušovský.

Předseda poslaneckého klubu Strany maďarské koalice Gyula Bárdos upozornil, že ani jedna vládní strana nemá mezinárodní uznání. "Premiér Fico po nesouhlasném stanovisku evropských socialistů ke vstupu Slovenské národní strany do vlády ztratil možnost lobovat za Slovensko i v těch zemích, kde je levicová vláda. Slovenská diplomacie se musí soustředit na vysvětlování nevysvětlitelného," konstatoval Bárdos.

Dzurinda: Vláda je populistická

Bývalý premiér Mikulš Dzurinda prohlásil, že Ficova vláda je populistická, nemá žádnou vizi, její program je všeobecný, plný návratů o několik let zpátky. "Vláda opouští cestu reforem. Rozhodli jste se pro destrukci, rozhodli jste se pro návrat. Vůči Evropské unii musíte vystupovat směle, nikoliv po kolenou," vyzval nového premiéra Dzurinda.

Fico mu okamžitě odpověděl, že v pracovně premiéra našel po nástupu do funkce repliku krbu, kterou dal Dzurinda postavit jen proto, aby se zalíbil jednomu zahraničnímu politikovi. "To je politika po kolenou," dodal. Bývalý ministr financí Ivan Mikloš připomněl oslabení slovenské měny okamžitě po nástupu nového kabinetu, když korunu musela chránit intervencemi Národní banka. "Ještě jste neudělali nic a už to Slovensko stálo 4 miliardy. Podle programového prohlášení vznikne díra ve veřejných financích ve výši desítek miliard a záplata obsahuje jen tři miliardy. Pane ministře financí, nechtěl bych sedět na vaši židli," zdůraznil Mikloš.

Hlasování o důvěře v pátek

Hlasování o programu a o vyslovení důvěry Ficově vládě se očekává v pátek. Nová vládní koalice v sestavě strana Smer - sociální demokracie, Slovenská národní strana a Lidová strana HZDS disponuje ve 150 členném parlamentě pohodlnou většinou 85 hlasů.

Reklama

Související články

Robert Fico: Nejsme političtí sebevrazi

Slovenský premiér Robert Fico hovořil s Právem o programu nové slovenské koalice i o svém vztahu k Jiřímu Paroubkovi a o kritice ze strany evropských poslanců.

Výběr článků

Načítám