Hlavní obsah

Odděleného Michala museli lékaři znovu operovat

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Oddělené siamské dvojče Michala Müllera museli lékaři opět operovat. Jak informuje Dětská fakultní nemocnice v Bratislavě na své internetové stránce, lékaři ve středu ráno přikročili k "revizi břicha pro poruchy zažívacího systému". Funkce dalších orgánů se nezhoršila.

Článek

Michalovi dobře fungují játra a s přístrojovou podporou také ledviny. Problematická je zažívací trubice, která nedosahuje potřebné délky. Zatím přijímá stravu pouze ve formě infuze.

Lékaři pokračují v komplexní intenzivní léčbě a Michala postupně probouzejí z umělého spánku, snižují mu dávky sedativ. "Musíme to dělat postupně. U pacienta, který delší dobu užívá opiáty, není možné je vysadit okamžitě, protože by se u něho objevily abstinenční příznaky," uvedl ošetřující lékař Tibor Šagát.

Od rozdělení se Michal podrobil čtyřem operacím střev, na nichž opakovaně vznikaly otvory a obsah střev se dostával do břišní dutiny. Primář chirurgického oddělení Vladimír Cingel upozornil, že navzdory uspokojivému stavu je Michal nadále v ohrožení života. "Má stále problémy se zažívacím traktem a s obranyschopností organismu. Nadále potřebuje stimulaci imunity," uvedl Cingel. "

Boj o jeho přežití bude trvat ještě několik týdnů, možná měsíců. Může se opětovně objevit infekce, která může způsobit velké problémy," dodal Šagát.

Michal měl nedostatek kůže

Lékaři Michalovi minulý týden provedli tracheotomii a dýchá přes kanylu v průdušnici. "Pro nás je to standardní výkon. Operaci zvládl velmi dobře a my tento postup považujeme za krok vpřed," dodal Šagát. V rámci tohoto chirurgického zákroku se lékaři snažili pokrýt co největší část Michalovy hrudě a břicha kůží. Po oddělení od svého bratra Marka jí na těchto místech byl nedostatek. "Až 90 procent pooperační rány po oddělení je nyní pokryto kůží. Odstranili jsme rovněž odumřelé části kůže, které mohly být zdrojem infekce," konstatoval Cingel.

Druhé dvojče, Marek, zemřelo před dvěma týdny na následky pooperačních komplikací, infekce a selhání životně důležitých orgánů i poškození mozku. Bratři se narodili 11. dubna 2007 a byli srostlí břichem a částí hrudníku. Lékaři je oddělili v průběhu náročné dvacetihodinové operace 14. a 15. září. Bez operace neměl ani jeden z chlapců naději na přežití.

Siamská dvojčata se na Slovensku naposledy narodila v lednu roku 2000. Dívky Andrea a Lucie Tóthovy byly srostlé v oblasti pánevní kosti. Obě děti po úspěšném zákroku žijí.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští lékaři oddělili siamská dvojčata

Boj bratislavských lékařů o přežití siamských dvojčat byl zatím úspěšný, ale ještě není úplně jisté, že přežijí. V sobotu po druhé hodině ráno se dvojčata...

Oddělené siamské dvojče Michal reaguje na zvuky

Oddělené siamské dvojče Michal Müller se postupně probírá z umělého spánku. Už  reaguje na zvuky a doteky otevřením očí a pohyby prstů, uvedli lékaři Dětské...

Výběr článků

Načítám