Hlavní obsah

Odchod do penze v 70 letech, navrhují v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Musí se zvýšit věková hranice pro odchod do důchodu, tvrdí němečtí ekonomové. Do penze by měli lidé odcházet až v 70 letech. Podle expertů to je lék na rostoucí inflaci, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Věk odchodu do důchodu se musí zvýšit. Německo má obrovský problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, stovky tisíc pracovních míst jsou neobsazené,“ uvedl ekonomický expert Gunther Schnabl. Zvýšení věkové hranice pro odchod do penze na 70 let by nejen zmírnil napětí kolem rostoucích cen, ale současně by se vyřešil problém s prodlužující se délkou života.

Pokud by převládal nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, musely by se prudce zvýšit mzdy, což by podle Schnabla ještě více zdražilo zboží a další služby.

Náročné profese mají chodit do penze dřív už příští rok

Ekonomika

„Směs stárnoucí společnosti, vysoké míry zadlužení a energetické transformace se v nadcházejících letech stane rostoucí hrozbou pro cenovou stabilitu,“ uvedl Stefan Kooths, viceprezident Kielského institutu pro světovou ekonomiku.

Bernd Raffelhüschen, profesor univerzity ve Freiburgu, rovněž kritizuje nízký věk pro odchod do penze a důchodovou politiku posledních let. „Financuje se to stále novými dluhy,“ řekl Raffelhüschen deníku Bild. Chce, aby byl odchod do důchodu spojen s prodlužující se délkou života.

Loni v létě vyvolal v Německu velkou bouři návrh penzijní reformy, který počítá s odchodem do důchodu v 68 letech. Změny vypracoval poradní sbor expertů při spolkovém ministerstvu hospodářství a technologie. V současnosti se v Německu zvyšuje hranice věku pro odchod do penze postupně z 65 let na 67 let do roku 2029.

V této souvislosti velmi pikantně vyznívá návrh poslance německé sociální demokracie Carstena Schneidera, aby každý Němec dostal ke svým 18. narozeninám „základní dědictví“, částku ve výši 20 tisíc eur (cca 500 tisíc korun). Finanční obnos by měl sloužit ke vzdělávání, jako záloha na nemovitost nebo k zahájení podnikání. Peníze na tento nápad chce poslanec získat zvýšením dědické daně.

Půl milionu pro každého osmnáctiletého, navrhuje německý poslanec

Evropa

Jak je to s důchody v Česku

V Česku je momentálně odchod do důchodu podmíněn nejen věkem, ale především dobou pojištění, která činí 35 let. Hranice odchodu do důchodu se liší podle toho, v jakém roce se dotyčný narodil.

U mužů narozených před rokem 1936 činí 60 let, u žen se v tomto případě odvíjí od počtu vychovaných dětí. Jestliže je datum narození mezi lety 1936 a 1971, je nutné řídit se tabulkou odchodu do důchodu, která u žen opět zohledňuje počet vychovaných dětí. Lidé narození po roce 1971 pak mají důchodový věk zastropovaný, takže pro všechny činí 65 let.

Kdy lze odejít do předčasného důchodu

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám