Hlavní obsah

Žádný účet v Curychu nemám, řekl Ransdorf. Propustili ho až v sobotu

Curych
Aktualizováno

Švýcarská policie propustila europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa v sobotu dopoledne, řekla to vedoucí jeho kanceláře Helena Suchá, která s ním telefonicky mluvila. Nyní je europoslanec na cestě do České republiky. Jede autem. Odmítl, že by měl v Curychu účet. Propuštěni již byli i dva ze tří zadržených Slováků.

Foto: René Volfík, ČTK

Miloslav Ransdorf na snímku z roku 2010

Článek

Asistentce Ransdorf pouze sdělil, že žádný účet v curyšské bance nikdy neměl a nemá a "o žádný výběr financí v této bance nešlo".

Ministerstvo zahraničí v pátek večer uvedlo, že Ransdorf byl už propuštěn, informaci mělo od českého velvyslanectví v Bernu. Český velvyslanec uvedl, že oficiálně byl europoslanec propuštěn v pátek, reálně se ale vše zdrželo administrativními procedurami.

"Řekl mi, že ho propustili až teď. Okamžitě sedá do auta a jede domů.... Až se vrátí, veškeré podrobnosti uvede na svém facebooku, do té doby nebude s nikým komunikovat, už jen proto, že řídí," uvedla dopoledne Suchá. Předpokládá, že do ČR Ransdorf přijede pozdě večer.

Že byl účet, s nímž se skupina pokusila manipulovat, veden na jméno Ransdorf, zveřejnila v pátek slovenská média. Banka prý měla u skupiny nejasnosti v dokladech. Nesouhlasilo datum narození. Skupina prý začala být agresivní a zaměstnanci banky přivolali policii.

Teprve ta začala zjišťovat, zda doklady pro výběr nejsou falešné.

Dokumenty neodpovídaly skutečnosti

Podle sobotního ministra vnitra Roberta Kaliňáka se skupina pokusila o převod vysoké částky peněz na základě dokumentů, které „neodpovídaly skutečnosti”.

"Skupina čtyř mužů předložila curyšské bance dokumenty, které měly znamenat převod většího množství peněz na úrovni stovek miliónů eur. Doklady byly ze strany banky odhaleny, že neodpovídaly skutečnostem. Následně byla přivolána policie, která všechny osoby zatkla," řekl Kaliňák.

Slovenský ministr také řekl, že dva ze zadržených Slováků byli v minulosti potrestání v souvislosti s daňovými úniky a s podvodem.

Mluvčí ministerstva Ivan Netík v pátek Novinkám potvrdil, že se jednalo o částku 350 milionů eur (9,5 miliardy Kč). Není jasné odkud peníze pochází.

Dva Slováci již byli propuštěni

Švýcarská policie v sobotu podle Kaliňáka propustila dvojici Slováků, která se ve čtvrtek pokoušela s Ransdorfem provést v bance transakci. Kaliňák neuvedl, zda švýcarské úřady někoho ze zmiňované skupiny obvinily.

Dodal rovněž, že nemá informace o účtu, z něhož prý chtěli muži převést vysokou částku. O posledním zadržovaném Slovákovi by podle Kaliňáka mělo být rozhodnuto v neděli nebo v pondělí.

Podle listu Denník N mohou být Slováci tzv. bílé koně, jejichž jména však nejsou známá z dřívějška. Jedná se o Attilu D., Juraje H. a Petra G.. Podnikatelé Juraj H. ze Stupavy a Peter G. z Ivánky u Nitry figurují podle obchodního rejstříku v jedné investiční firmě společně s Petrem Kubíkem. Stejně se jmenuje bratislavský právník, který vlastní pohledávku vůči městu Martin a figuroval v několika konkursních řízeních.

„Zaskočili jste mě. Když jsem ráno četl na internetu o případu českého komunistického poslance, ani mě nenapadlo, že bych mohl znát některého z protagonistů. Poskytoval jsem právní služby firmě IPN Invest, v níž jsou dva členové představenstva s příjmením začínajícím na H. Netuším, který z nich měl být ve Švýcarsku zadržen,“ řekl deníku Kubík.

List uvedl, že muž stejného jména, jako ve Švýcarsku zadržený Peter G., byl starostou obce Ivanka u Nitry celá čtyři volební období. V roce 2008 byl starosta obviněn z podvodu s pozemky za 20 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám