Hlavní obsah

Obyvatele v okolí jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice vystrašily sirény

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Obyvatele žijící v okolí atomové elektrárny ve slovenských Jaslovských Bohunicích zachvátila ve středu večer panika. Jak informuje server tvnoviny.sk, rozezněly se sirény a nikdo obyvatele neinformoval, co se děje. Na tísňové linky se nedalo dovolat.

Foto: Profimedia.cz

Elektrárna Jaslovské Bohunice

Článek

„Sirény hučely kolísavým tónem. Nikdo nás o ničem neinformoval. Dost nás to vystrašilo,“ stěžoval si jeden z místních obyvatelů. Zvuk sirén bylo slyšet v okolí Trnavy a Hlohovce. „Nevěděli jsme, zda se jedná o zkoušku nebo o něco vážnější,“ uvedla učitelka Kristína.

„Na číslo 158 se nedalo dovolat, hasiči o ničem nevěděli,“ dodal další obyvatel.

„Siréna hučela a nad Hlohovcem kroužil vrtulník se slovenským znakem,“ uvedla Barbora z Hlohovce.

„Tep mi vyskočil a s dávkou adrenalinu jsem začal balit konzervy a plnit lahve s vodou. Nakonec mě uklidnil přítel, kterému přímo v Jaslovských Bohunicích potvrdili, že se jednalo o falešný poplach,“ přiznal Filip Mazan.

Instalují nový varovný systém 

Televize Markíza zjistila, že v Jaslovských Bohunicích testují nový varovný systém, který se nečekaně spustil. Mluvčí Slovenských elektráren Jana Burdová konstatovala, že v jaderné elektrárně v Jaslovských Bohunicích budují moderní systém varování. „Dodavatel montuje 330 nových sirén, které je slyšet v okruhu 21 kilometrů. Čekáme na jeho stanovisko, proč se systém spustil,“ uvedla Burdová.

Pravděpodobně selhal lidský faktor.

Reklama

Výběr článků

Načítám