Hlavní obsah

Obří požár u Madridu: Hoří tam tisíce tun pneumatik

Madrid
Aktualizováno

Ve Španělsku nedaleko Madridu hoří obří skládka pneumatik. Je na ní okolo 100 000 tun pneumatik a zřejmě je největšího svého druhu v Evropě. Toxický kouř ohrožuje madridskou samosprávnou oblast a sousední region Kastilii-La Mancha. Úřady nařídily evakuaci 9000 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Španělsku hoří největší skládka pneumatik v zemiVideo: AP

 
Článek

Média uvedla, že už hoří asi 40 procent skládky, která zabírá rozlohu 117 000 metrů čtverečních. Úřady 9000 lidí, kteří žijí v okolí hořící skládky, nařídily evakuaci. Osm tisíc lidí již svá bydliště opustilo.

Starosta města Seseña Carlos Velázquez podle ČTK uvedl, že skládku zřejmě někdo úmyslně zapálil. Plameny se začaly rychle šířit asi dvě hodiny po půlnoci. Pomohl tomu vítr, přestože celou noc pršelo.

Obě zmíněné samosprávné oblasti vyhlásily nejvyšší pohotovostní stupeň, mimo jiné zůstaly v pátek zavřené školy.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Vrtulník s bambi vakem hasí mohutný požár pneumatik u Madridu.

Firma odešla

Skládka začala růst v 90. letech minulého století. Mělo jít o dočasné uložení pneumatik určených pro recyklaci. V roce 2003 však úřady skládku prohlásily za nelegální a firma, která ji provozovala, od ní dala ruce pryč.

Foto: Profimedia.cz

Dým z požáru skládky pneumatik na horizontu Madridu

Regionální úřady nedávno začaly pneumatiky postupně využívat například při výstavbě silnic. Před dvěma lety se odhadovalo, že potrvá přinejmenším čtyři roky, než skládka zmizí.

Město Seseña leží 35 kilometrů na jih od Madridu a podle serveru International Business Times nechvalně proslulo jako „město duchů”.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Hasiči u gigantické hromady pneumatik u Madridu

Do jeho výstavby se začalo překotně investovat v 90. letech, jenže v důsledku hypoteční a finanční krize po roce 2008 se podařilo prodat jen zlomek nových domů a bytů.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám