Hlavní obsah

Obětí laviny v Rakousku jsou Češi, tři ženy a dva muži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko
Aktualizováno

Rakouská policie potvrdila, že oběti laviny na masivu Dachstein jsou čeští občané. Podle rakouské policie šlo o tři ženy a dva muže. Všichni byli z jedné skupiny, uvedlo v neděli odpoledne české ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Dachstein, Rakousko

Článek

„Rakouská policie potvrdila, že oběti jsou čeští občané," uvedl Michal Dudáš z ministerstva zahraničí. V Rakousku skupina byla zřejmě na dovolené. Případ řeší český konzul. Těla obětí byla podle mluvčí hornorakouské policie převezena k identifikaci do Hallstattu.

Sněhová masa se utrhla kolem 9:30 SEČ ve výšce 2800 metrů, upřesnil šéf zemské horské záchranné služby Christoph Preimesberger. "Bylo tam několik očitých svědků, kteří zalarmovali záchranné složky," řekl agentuře APA.

Lavina byla podle něj široká zhruba 150 až 200 metrů a dlouhá kolem 400 metrů. V dané oblasti v minulých dnech silně sněžilo a vanul vítr, což bylo zřejmě příčinou utržení laviny, dodal Preimesberger.

Třetí lavinový stupeň

Sníh zasypal celou skupinu v době, kdy stoupala na sněžnicích poblíž horské útulny Seethalerhütte. Podle policejní mluvčí v ní byly tři ženy ve věku 27, 30 a 37 let a dva muži ve věku 28 a 46 let. Turisté s sebou neměli lavinový vyhledávač.

Podle člena rakouského Alpského spolku Thomase Poltury, který hovořil s agenturou APA, mohli Češi situaci podcenit. Na Dachsteinu podle něj platil zvýšený, třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Na místo neštěstí byly vyslány posádky horských záchranářů a policistů i několik vrtulníků. „Nepočítáme s tím, že bychom objevili další zasypané, pro jistotu ale toto místo prohledáváme," prohlásil Preimesberger. V nedělní slunečný den se podle něj pro výstup na Dachstein rozhodlo mnoho lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám