Hlavní obsah

Novým německým velvyslancem v Polsku je syn pobočníka z Hitlerova bunkru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská vláda po několika měsících odkladů schválila nového německého velvyslance ve Varšavě Arndta Freytaga von Loringhovena. Varšava ale podle polských médií měla vůči německému diplomatovi výhrady kvůli jeho rodinnému původu. Otec nového velvyslance, Bernd Freytag von Loringhoven, totiž působil od roku 1944 do konce dubna 1945 jako pobočník velitele pozemních vojsk v bunkru vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera, kde připravoval denní porady o vojenské situaci.

Foto: Profimedia.cz

Freytag von Loringhoven

Článek

Náměstek polského ministra zahraničí prohlásil, že nový velvyslanec bude čelit výzvě německé minulosti. Zločiny druhé světové války zůstaly „obrovskou nevyléčenou ránou v polském vědomí”, uvedl Szynkowski vel Sek. „V této souvislosti má postavení Německa a německých politiků zvláštní význam,” dodal.

Polsko si v úterý připomíná 81. výročí útoku armád nacistického Německa, kterým v roce 1939 začala druhá světová válka.

Biochemik Arndt Freytag von Loringhoven (64) byl v letech 2007 až 2010 náměstkem ředitele zpravodajské služby a v letech 2014 až 2016 německým velvyslancem v České republice. Naposledy pracoval jako koordinátor tajných služeb pro NATO.

Mléko už se rozlilo

Polsko-německý konflikt je zažehnán, ale mléko se už rozlilo, tedy ovzduší polsko-německých vztahů se pokazilo, napsal opoziční list Gazeta Wyborcza. Berlín podle něj navrhl Varšavě kandidáta na velvyslance už na jaře a tehdejší ministr zahraničí Jacek Czaputowicz jej neoficiálně akceptoval, ale na počátku července se ukázalo, že ministerstvo zahraničí novému velvyslancovi tzv. agrément, tedy souhlas s příjezdem do země, nedalo.

Důvod nebyl uveden, ale podle deníku šlo o reakci na články polského bulvárního listu o omilostnění odsouzeného pedofila, které poškozovaly vyhlídky na znovuzvolení prezidenta Andrzeje Dudy, spojence vládní strany.

Zmíněný list sice patří švýcarsko-německo-americkému koncernu, nicméně vládní deníky jej započítávají mezi „německá média” a jeho články v závěru volební kampaně označovaly za „německé vměšování”.

Duda: Němci nám nebudou vybírat prezidenta

Sám Duda prohlašoval, že „Němci nám nebudou vybírat prezidenta”. Později se do věci zapojil i předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński, který se dozvěděl o minulosti diplomatova otce a nominaci interpretoval jako políček od kancléřky Angely Merkelové.

K vyřešení sporu nicméně přispěl rozhovor kancléřky s polským premiérem a jednání šéfů diplomacií. Zatím ale není jasné, kdy prezident Duda přijme pověřovací listiny nového velvyslance, který se až tím ujme funkce. Arndt Freytag von Loringhoven trávil čekání tím, že se intenzivně učil polsky. Nebyl to prý až tak velký problém, protože už umí česky a rusky, dodala Gazeta Wyborcza.

Reklama

Výběr článků

Načítám